Kiska v Kórei: Krajina bude ekonomicky úspešná, ak investuje do vzdelania

NETKY.SK • 10 Apríl 2018, 13:16 • 2 min
Kiska v Kórei: Krajina bude ekonomicky úspešná, ak investuje do vzdelania

SOUL – Na to, aby krajina patrila k najvyspelejším ekonomikám sveta, je potrebná investícia do vzdelania, do mladých ľudí a do inovácií. Prezident SR Andrej Kiska tak reagoval na otázku, o čom sa s juhokórejským partnerom Mun Če-inom počas stretnutia rozprávali.

slovakia

left justify in out

"Pred 50 rokmi bola Južná Kórea jednou z najchudobnejších krajín sveta. Dnes patrí medzi 11 najvyspelejších ekonomík sveta. Veľa sme diskutovali o tom, ako sa to dá dosiahnuť," spresnil.

 

Zároveň zdôraznil, že Južná Kórea je pre Slovensko nesmierne dôležitý partner. "Viac ako 50 percent investícií z mimoeurópskych krajín prišlo práve z Južnej Kórey. Bolo investovaných viac ako 2,5 miliardy eur a viac ako 100 spoločností vytvorilo tisíce pracovných miest. Veľmi dôležité je, že aj Slovensko je tu vnímané ako veľmi úspešná krajina a ako krajina, o ktorú sa môže Južná Kórea opierať," konštatoval Kiska. V otázke blížiaceho sa medzikórejského summitu, ktorý sa uskutoční 27. apríla, sa Kiska a Mun zhodli na tom, že dialóg je nesmierne potrebný a prospešný. "Nie zastrašovanie, ale dialóg a nachádzanie mierových riešení," uzavrel slovenský prezident.

 

Mun počas rokovania ocenil, že v krátkej histórii bilaterálnych vzťahov ich Slovensko a Južná Kórea konzistentne rozvíjali. Vyjadril potešenie nad tým, že mnoho kórejských firiem vrátane Kia Motors a Samsung Electronics aktívne podnikajú v domovskej krajine, pričom dosahujú spoločne prospešné výsledky taktiež na Slovensku.

 

"Slovensko po vstupe do NATO a EÚ bolo schopné dosiahnuť politickú stabilitu a prudký ekonomický rast. Dostali ste prezývku 'Tatranský tiger', vaša krajina taktiež prispieva k medzinárodnému mieru a bezpečnosti," uviedol juhokórejský prezident, pričom poukázal na slovenské predsedníctvo v Rade EÚ a na súčasného predsedu Valného zhromaždenia OSN Miroslava Lajčáka.

 

Následne si Andrej Kiska na Národnom cintoríne v Soule uctil prostredníctvom ceremónie kladenia vencov vojakov padlých v kórejskej vojne.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona