Kiska už úraduje: Vymenil troch členov súdnej rady

NETKY.SK • 18 Jún 2014, 19:05 • 2 min
Kiska už úraduje: Vymenil troch členov súdnej rady

BRATISLAVA - Nový prezident Andrej Kiska odvolal zo súdnej rady troch členov, ktorých tam nominoval jeho predchodca Ivan Gašparovič.

slovakia

left justify in out

V súdnej rade končí Eduard Bárány, Gabriela Šimonová a Mária Bujňáková. Kiska ich nahradil trojicou Ján Klučka, Jozef Vozár a Elena Berthotyová. Bárány už v pondelok sám abdikoval na členstvo v súdnej rade. 

 

„Už pred voľbami som avizoval, že právo prezidenta menovať členov súdnej rady využijem a do súdnej rady menujem nových členov, o ktorých budem presvedčený, že svoju doterajšiu kvalifikáciu a skúsenosť, postoje a názory, ale aj rešpekt, ktorý požívajú, že to všetko v súdnej rade zúročia aktívne. V záujme lepšej dôveryhodnejšej budúcnosti našej justície,“ povedal Kiska na svojej prvej tlačovej besede na pôde Prezidentského paláca. Podľa jeho slov majú svoje spomínané danosti zúročiť už pri najbližšej dôležitej úlohe súdnej rady – voľbe nového predsedu alebo predsedníčky najvyššieho súdu. 

 

Pri výbere nových členov súdnej rady sa Kiska radil s ľuďmi z justície, širší zoznam kandidátov, ktorých vytypoval, konzultoval aj s predstaviteľmi mimovládnych organizácií. Ján Klučka bol sudcom ústavného súdu v rokoch 1993 až 2004, sudca súdneho dvora Európskej únie, riaditeľ a profesor Ústavu európskeho práva a oddelenia medzinárodného práva Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Jozef Vozár je vedecký pracovník Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied, autor mnohých citovaných publikácií, ktorý už v súdnej rade pôsobil. Elena Berthotyová je sudkyňou najvyššieho súdu. „Ako prezident nemám v úmysle a ani nemôžem zasahovať do rozhodnutí, ktoré budú prijímať ako členovia súdnej rady,“

poznamenal Kiska.

 

V prípade nadchádzajúcej voľby šéfa najvyššieho súdu sú však podľa jeho slov ich názory na osobnostné a profesionálne kritéria zhodné. „Súdnictvo by malo dostať na čelo najvyššieho súdu pevnú morálnu autoritu, ktorej profesionálna výbava by mala byť samozrejmým predpokladom,“ povedal prezident. Nových členov súdnej rady požiadal, aby boli aktívni a konštruktívni a pomohli zvoliť predsedu NS SR už v najbližšom kole. 

 

Odvolaná Bujňáková bola aj podpredsedníčkou súdnej rady. Súčasnému predsedovi súdnej rady Štefanovi Harabinovi sa skončí funkčné obdobie v čele NS SR (ktoré sa zatiaľ automaticky spája s funkciou predsedu súdnej rady) 22. júna. Rada potom nebude bez vedenia, podľa pravidiel ju dočasne povedie najstarší člen, čo teraz vychádza na Klučku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies