Kiska: Uplatňovanie kolektívnej viny nie je cestou k zvyšovaniu bezpečnosti

NETKY.SK • 18 November 2015, 13:45 • 2 min
Kiska: Uplatňovanie kolektívnej viny nie je cestou k zvyšovaniu bezpečnosti

BRATISLAVA - Uplatňovanie kolektívnej viny a označovanie ľudí s inou vierou za potenciálnu hrozbu nie je cesta k zvyšovaniu bezpečnosti ktorejkoľvek krajiny. Zhodli sa na tom počas dnešného rozhovoru prezidenti SR Andrej Kiska a Rumunska Klaus Werner Iohannis, ktorý je na návšteve Slovenska.

slovakia

left justify in out

"Povzbudzovanie strachu a nenávisti medzi ľuďmi je presne to, čo chcú teroristi dosiahnuť," upozornil Kiska.

 

Podľa Iohannisa je potrebné, aby Európska únia posilnila úsilie v spolupráci na lepšej kontrole a ochrane svojich vonkajších hraníc. Dodal, že je zároveň potrebná súdržnosť.

 

Poukázal na to, že piatkový (13.11.) teroristický útok proti Francúzsku sa stal na pozadí migračnej krízy, pričom utekajúci ľudia hľadajú v Európe bezpečnosť. "Terorizmus a útoky fungujú a majú závažné následky len vtedy, ak reakcia na ne je strach," podčiarkol Iohannis s tým, že je potrebné zabrániť tomu, aby strach prenikol do spoločnosti.

 

Ako poznamenal, štáty EÚ nesmú pripustiť nárast xenofóbie, rasizmu a extrémizmu ani nálepkovanie niektorých vierovyznaní alebo komunít, ktoré s útokmi nemajú nič spoločné. Zároveň je presvedčený o tom, že treba zintenzívniť úsilie na riešení situácie v Líbyi, Sýrii, ako aj spolupracovať s Tureckom. Vyzval na súdržnosť a pokračovanie v rozbehnutých projektoch v Európskej únie.

 

Prezidenti sa tiež venovali otázke Ukrajiny a Ruska. Ako zdôraznil Kiska, plánovaný plynovod Nord Stream 2 by bol závažným ohrozením bezpečnosti Ukrajiny.

"Máme spoločný záujem na udržaní Ukrajiny ako tranzitného štátu pre plyn do Európy," konštatoval Iohannis, pričom za dôležité považuje dôkladnú analýzu projektov energetického prepojenia tak, aby boli v súlade s európskou legislatívou a princípmi.

 

Kisku tiež zaujímalo, ako by Slovensko mohlo získať rumunské know-how k postihovaniu korupcie na najvyšších miestach. "Čo spôsobilo, že je tak úspešné a pohlo sa v boji proti korupcii tak ďaleko?" obrátil sa na Iohannisa.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies