Kiska: Turecko je dôležité pre Európsku úniu a únia je dôležitá pre Turecko

NETKY.SK • 31 Marec 2015, 14:13 • 2 min
Kiska: Turecko je dôležité pre Európsku úniu a únia je dôležitá pre Turecko

BRATISLAVA - Slovensko a jeho zahraničná politika má dlhodobé porozumenie pre ambície Turecka začleniť sa do Európskej únie. Po rokovaniach s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom to dnes uviedol jeho slovenský partner Andrej Kiska. Erdogan je na oficiálnej návšteve SR.

slovakia

left justify in out

"Turecko je dôležité pre Európsku úniu a Európska únia je dôležitá pre Turecko," konštatoval Kiska s tým, že Ankara musí byť v prístupových snahách hodnotená objektívne na základe reálnych zmien, reforiem a plnenia kritérií. Zároveň ocenil úsilie a pokrok, ktoré v tomto smere v poslednom období preukázala.
     

"Slovensko a Turecko sú nielen partneri, ale aj priatelia," dodal s tým, že v hospodárskej oblasti sa tam darí viacerým slovenským firmám, pričom vyjadril potešenie nad tým, že spolupráca v posledných rokoch sa zameriava aj na oblasť inovácií či vyspelých technológií. "Turecko je pre Slovensko perspektívny a veľmi zaujímavý trh, a čo je veľmi dôležité, je dosiahnuteľný tiež pre stredné a malé podniky," dodal Kiska.
     

Rovnako ocenil zrušenie vízovej povinnosti pre slovenských dovolenkárov. Poukázal, že v oblasti turistického ruchu sa SR ešte má veľa čo od Ankary naučiť, pričom dúfa, že Slovensko sa tiež stane rovnako atraktívnou destináciou pre Turkov.
     

Erdogan pripomenul, že v auguste 2013, keď jeho krajina zrušila vízovú povinnosť, ju navštívilo 137.000 Slovákov. Poznamenal, že keby to isté urobili aj európske štáty, tak si je istý, že veľa občanov Turecka by zavítalo aj na Slovensko. To recipročne ešte v roku 2013 zjednodušilo vízový proces pre niektoré kategórie žiadateľov o víza.

 

Počas rozhovoru sa informoval o vybudovanie pamätníka tureckým vojakom, ktorí na našom území padli počas prvej svetovej vojny. To by podľa neho ešte viac posilnilo vzájomné priateľstvo, pričom sa poďakoval za podporu tohto projektu. Myšlienka zriadenia tureckého vojenského cintorína spolu s pamätníkom vojakom sa dostáva do záverečnej fázy.

     

Kiska tiež vyzdvihol úlohu, ktorú Ankara zohráva v regióne Blízkeho východu a severnej Afriky. "V tomto nepokojnom svete je Turecko ostrovom stability a prosperity, ale aj štítom voči hrozbám pre našu bezpečnosť," podčiarkol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona