Kiska: Treba hľadať modely prepájania vedy a výskumu s praxou

NETKY.SK • 19 Júl 2017, 14:12 • 2 min
Kiska: Treba hľadať modely prepájania vedy a výskumu s praxou

BRATISLAVA - Mali by sme rozprávať o tom, ako nachádzať modely prepájania vedy a výskumu s praxou. Nielen z pohľadu samotnej Slovenskej akadémie vied (SAV) či vysokých škôl a univerzít, ale aj z pohľadu exekutívy. Po dnešnej návšteve Ústavu polymérov Slovenskej akadémie vied to pre média vyhlásil prezident Andrej Kiska s tým, že vo svete bežne fungujú agentúry financované vládou, ktoré nachádzajú a spolufinancujú projekty prepojenia vedy a výskumu s praxou.

slovakia

left justify in out

Kiska dnes vyzdvihol, že na Ústave polymérov je vidieť, ako sa dá spájať teória s praxou. Vyzdvihol pritom napríklad výskum, ktorý sa týka liečenia cukrovky či rakoviny. Kiska dnes s predsedom SAV Pavlom Šajgalíkom diskutoval aj o probléme eurofondov pre vedu. Reagovali tak na to, že výskumné univerzity a Slovenská akadémia vied žiadajú ministra školstva Petra Plavčana o prehodnotenie výsledkov pri hodnotení projektov v rámci výzvy na financovanie dlhodobého strategického výskumu.

 

V rámci výzvy za 300 miliónov eur totiž nedostal ani jeden projekt univerzitných vedeckých parkov a vedeckovýskumných centier výskumných univerzít a ústavov SAV finančnú podporu. Kiska očakáva, že minister školstva Peter Plavčan k tomu v krátkom čase zaujme stanovisko.


Šajgalík dnes v súvislosti s výzvou uviedol, že rokujú s ministrom školstva, Výskumnou agentúrou, ako aj vysokými školami. Predpokladá, že nájdu kompromisné riešenie. Optimálne riešenie podľa neho je, aby vrátili dôveru k vyhodnocovaciemu procesu. Chce, aby sa objektívne ukázalo, že mnohí predkladatelia projektov z prostredia akadémie a vysokých škôl majú šancu uspieť vo výzve.

Návštevu prezidenta Andreja Kisku vníma Šajgalík pozitívne. Podpora od najvyšších predstaviteľov štátu je podľa neho dôležitá, lebo sa s ňou ľahšie presadzujú záujmy, ako napríklad financovanie či stabilizovanie grantového systému.

Ústav polymérov SAV spolu s Ústavom etnológie SAV patria k európskej špičke. Vyplýva to z výsledkov hodnotenia jednotlivých ústavov Slovenskej akadémie vied zahraničnými expertmi v rámci akreditácie SAV. Úroveň európskej špičky pritom dosiahli iba tieto dva ústavy SAV. Ďalších 33 zo 48 ústavov sa dostalo do druhej najlepšej kategórie, čo znamená, že ich výskum je viditeľný na európskej úrovni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona