Kiska: To, čo symbolizuje betlehemské svetlo, by sme mali nájsť aj sami v sebe

NETKY.SK • 13 December 2014, 18:47 • 2 min
Kiska: To, čo symbolizuje betlehemské svetlo, by sme mali nájsť aj sami v sebe

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska prevzal dnes z rúk slovenských skautov betlehemské svetlo. Tento symbol pokoja, porozumenia a lásky sa bude na Slovensku šíriť už 25. rok.

slovakia

left justify in out

Betlehemské svetlo priniesla do Prezidentského paláca skautská Družina roka 2014 zo Žiliny. Náčelník slovenského skautingu Peter Linek pri odovzdávaní svetla z Betlehemu pripomenul, že tento plamienok z Baziliky Narodenia Pána vo Svätej zemi sa šíri po celej Európe. "Verím, že tak, ako sa bude šíriť z tohto miesta po celom Slovensku, bude po celom Slovensku šíriť svoje posolstvo lásky, pokoja a porozumenia," povedal Linek.
      

Kiska v príhovore uviedol, že betlehemské svetlo je symbolom hodnôt, ktoré by mali ľudia chrániť a čo najviac ich rozvíjať. "Veľmi by som si želal, aby sme tieto hodnoty lásky, porozumenia i mieru nachádzali v tomto svetle, ale aj sami v sebe a aby boli našou súčasťou nielen počas vianočných sviatkov, ale aj celého roka," povedal.
      

Betlehemské svetlo prinesú skauti do 300 slovenských miest. Jeho plamienok sa rozžiari aj na Lomnickom štíte.
      

História betlehemského svetla siaha do 11. storočia, keď sa na výzvu pápeža Urbana II. vydala na križiacku výpravu do Jeruzalema aj skupina mladých rytierov z talianskej Florencie, aby priniesli svojim obyvateľom plamienok ako symbol nádeje. Novodobá história betlehemského svetla sa začala písať v roku 1986 v Rakúsku. Tradícia preberania svetla z Betlehema na Slovensku existuje od roku 1990.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona