Kiska súhlasí s úľavou na zdravotné odvody

NETKY.SK • 10 December 2014, 14:50 • 2 min
Kiska súhlasí s úľavou na zdravotné odvody

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska sa stotožnil s vládnym plánom zaviesť odpočítateľnú položku na zdravotné odvody v sume 380 eur. Prezident podpísal novelu zákona o zdravotnom poistení. Zamestnanci, ktorých hrubý príjem je nižší ako 570 eur mesačne, budú tak mať od budúceho roka vyššiu čistú mzdu. Toto opatrenie, ktoré schválili poslanci parlamentu v zrýchlenom legislatívnom konaní, by sa pozitívne malo dotknúť viac ako 600 tisíc ľudí.

slovakia

left justify in out

Na odvodovú úľavu budú mať nárok tí zamestnanci, ktorí zarobia menej ako 570 eur mesačne, resp. 6 840 eur ročne. Zamestnanci s vyššími príjmami budú platiť odvody rovnako ako doteraz. Odvodová odpočítateľná položka bude v tej istej výške ako budúcoročná minimálna mzda, čiže 380 eur mesačne, respektíve 4 560 eur ročne. Suma sa bude alikvotne krátiť podľa odpracovaného obdobia. Zamestnanec s minimálnou mzdou nebude platiť žiadne zdravotné odvody. S rastom príjmu o jedno euro klesne suma odpočítateľnej položky o dve eurá. Človek, ktorého mzda bude napríklad 450 eur v hrubom, uhradí na zdravotných odvodoch 8,4 eura namiesto súčasných 18 eur. Zamestnávateľ za takéhoto pracovníka odvedie namiesto 45 eur po novom len 21 eur. 

 

Odpočítateľná položka sa bude uplatňovať len na príjmy zo zamestnania a nemôže prekročiť sumu zárobku z klasického pracovného pomeru. Na určenie výšky odpočítateľnej položky sa budú posudzovať všetky príjmy zo zárobkovej činnosti. "Pri platení preddavkov na poistné sa odpočítateľná položka bude môcť uplatniť iba u jedného zamestnávateľa. Ak má zamestnanec viacerých zamestnávateľov alebo je samostatne zárobkovo činnou osobou, odpočítateľná položka sa uplatní až v ročnom zúčtovaní poistného," konštatuje ministerstvo zdravotníctva. 

 

Zamestnanec bude povinný oznámiť zamestnávateľovi, že má nárok na uplatnenie odvodovej úľavy. V nadväznosti na zavedenie odpočítateľnej položky sa zvýši sadzba za poistencov štátu. Tá bude kompenzovať výpadok príjmov zdravotných poisťovní, ktoré im spôsobí odvodová úľava. Platba za poistencov štátu sa navrhuje vo výške 4,16 % z vymeriavacieho základu. Štát bude zavedenie odvodovej úľavy kompenzovať sumou 152 mil. eur. 

 

Odpočítateľná položka sa podľa vlády zavádza vzhľadom na to, že od začiatku budúceho roka minimálna mzda stúpne zo súčasných 352 eur na 380 eur. Kompenzujú sa tak ňou zvýšené mzdové náklady zamestnávateľov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona