Kiska: Štát dlhodobo zlyháva, následkom čoho rastie extrémizmus

NETKY.SK • 26 Máj 2016, 16:15 • 2 min
Kiska: Štát dlhodobo zlyháva, následkom čoho rastie extrémizmus

BRATISLAVA – Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová podľa prezidenta Andreja Kisku dlhodobo upozorňuje na to, že náš štát zlyháva. „Vieme, že v dnešnej dobe je zlyhávanie štátu vetrom do plachiet pre každého extrémistu, a pokiaľ si nespravíme poriadok a štát nebude fungovať v prospech ľudí, extrémizmus bude rásť,“ povedala hlava štátu na brífingu po prijatí ombudsmanky v Prezidentskom paláci. Jana Dubovcová dnes prezidenta oboznámila so svojou výročnou správou za rok 2015.

slovakia

left justify in out

Kiska poukázal napríklad na neustále protiprávne zaraďovanie detí do špeciálnych škôl. Spomenul však aj problematiku polície a s ňou súvisiace vyšetrovanie. Postupy a zásahy polície totiž prešetruje inšpekcia ministerstva vnútra, ktorá spadá pod samotný rezort vnútra.

 

Prezident sa zaujímal aj o bezbariérovosť verejných budov, reštitučné konania a prieťahy, ktoré trvajú podľa Jany Dubovcovej 23 rokov či využívanie nelegálnych ciel na policajných staniciach. „Nesmierne držím verejnej ochrankyni práv palce v jej práci a som presvedčený, že nová Národná rada SR si nájde priestor a čas na to, aby sa hĺbkovo zaoberala tým, čo sa v našej spoločnosti deje,“ dodal.


Jana Dubovcová dlho čaká na to, či sa niektoré veci napravia a aj napriek tomu, že poslanci neboli na jej vystúpení v parlamente prítomní, verí, že o to viac sa budú usilovať mimo priestorov napĺňať odporúčania, ktoré dala. Ombudsmanka totiž musí podľa zákona o verejnom ochrancovi práv predložiť výročnú správu za minulý rok každoročne v prvom štvrťroku na prerokovanie poslancom. Dubovcovú mrzí, že po tom, ako si poslanci správu vypočujú a vezmú ju na vedomie, nevyužívajú svoje legislatívne oprávnenie. Nedá sa však podľa nej vylúčiť, že nemajú záujem o naprávanie krívd voči ľuďom.


Verejná ochrankyňa práv zistila v minulom roku 144 porušení základných práv a slobôd, čo predstavuje porušenie približne v každom piatom podnete. Vlani pracovala jej kancelária s 2 928 podaniami, písomne sa na ňu obrátilo 1 544 podávateľov. Vyplýva to z výročnej správy o činnosti ombudsmanky za rok 2015, ktorú parlament zobral na vedomie 18. mája.

 

Ombudsmanka v správe za rok 2015 spomína viacero konkrétnych porušení základných práv a slobôd. Venuje sa okrem iného policajnej akcii v Útvare policajného zaistenia pre cudzincov v Medveďove z 3. septembra 2015, ale aj umiestňovaniu cudzincov do priestoru s oddeleným režimom zaistenia, ktorý zaistení volajú "diera". Popisuje i zásah polície v obci Vrbnica v Michalovskom okrese z apríla 2015.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona