Kiska: Starnutie populácie je príležitosťou pre inovatívne firmy

NETKY.SK • 9 December 2014, 13:22 • 2 min
Kiska:  Starnutie populácie je príležitosťou pre inovatívne firmy

BRATISLAVA - Starnutiu Európy a výzvam vedy i inovačným trendom vo firmách sa venuje dnešné sympózium SWISSNESS 2014 o hodnote inovácií pre rozvoj spoločnosti "Švajčiarsko – Slovensko: Rastieme vďaka inováciám".

slovakia

left justify in out

Podujatie zorganizovalo v Bratislave Veľvyslanectvo Švajčiarskej konfederácie v SR v súčinnosti s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.
     

"V súvislosti so starnutím populácie sa do popredia dostávajú nové príležitosti pre malé a stredné podniky, pre inovatívnych podnikateľov. Ľudia z generácie strieborných sú dnes a stále budú aktívnejší, s čím rastie aj náročnosť v dopyte po službách a tovare. Tento trend môže byť pre slovenské inovatívne firmy príležitosťou rásť. Demografické zmeny by sa nemali vnímať ako hrozba, ale ako príležitosť, ktorú by Slovensko nemalo premrhať," povedal dnes na sympóziu prezident SR Andrej Kiska. Potreby striebornej ekonomiky sú podľa prezidenta v oblasti bývania, dopravy, lepšej výživy, vzdelávaní, podpore techniky a v ďalších oblastiach, v ktorých má krajina potenciál. "V oblasti zdravotníctva a cestovného ruchu môže významnú úlohu zohrať slovenské kúpeľníctvo, ktorého kapacity sa dnes využívajú len na 60 %. Viac pozornosti by sme mali venovať podpore aktivít, ktoré majú dosah na naše zdravie a môžu prispieť ku kvalitnejšiemu starnutiu," povedal Kiska.
     

"Inovácie prinášajú riešenie mnohých problémov. Otázkou je, či ich dokážeme povzbudzovať, alebo ostanú len na papieri. Pridaná hodnota inovácií sa neobmedzuje na hranice štátov," povedal prezident Švajčiarskej konfederácie Didier Burkhalter. Slovensko v tomto procese označil za "ideálneho partnera" pre Švajčiarsko. Táto krajina je známa vysokou zamestnanosťou mladých ľudí, nezamestnanosť po skončení školy považuje Burkhalter za "individuálnu tragédiu" absolventov.
     

Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák pripomenul, že spoločné slovensko-švajčiarske témy sa sústreďujú na tri oblasti: environmentálne výzvy, udržateľnosť ako kvalitatívny rozmer akejkoľvek technológie a spôsoby zvyšovania životného komfortu našich občanov.
     

"Podpora vedy, výskumu a rozvíjanie inovačného potenciálu je už dlhšie stredobodom našej interakcie a dialógu so Švajčiarskom, ktoré je v tejto oblasti zásadným svetovým hráčom, a preto aj výborným zdrojom praktickej inšpirácie. Švajčiarsko je absolútny unikát v tom, že v sebe rovnocenne a plnohodnotne kombinuje prírodný zážitkový rozmer charakteristický výbornými službami a technologický potenciál živený kreativitou a precíznosťou," zhodnotil Lajčák. Švajčiarsky imidž je, ako povedal, "zaväzujúci pre tých, ktorí majú oň úprimný záujem".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies