Kiska: SR by mala na summite NATO zaujať poctivý postoj k našim záväzkom

NETKY.SK • 15 Júl 2014, 14:21 • 2 min
Kiska: SR by mala na summite NATO zaujať poctivý postoj k našim záväzkom

VARŠAVA - Slovenský prezident Andrej Kiska považuje za svoju povinnosť prispieť k tomu, aby Slovensko na septembrovom summite NATO vo Walese zaujalo jasný, zodpovedný a poctivý postoj k svojim záväzkom.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní s poľským partnerom Bronislawom Komorowskim. Kiska je dnes vo Varšave na oficiálnej bilaterálnej návšteve.
     

V tejto súvislosti privítal iniciatívu Poľska zvolať pred summitom spojencov stretnutie prezidentov Vyšehradskej štvorky, Pobaltských krajín (Estónsko, Lotyšsko, Litva), Rumunska a Bulharska. To sa uskutoční 22. júla vo Varšave. Jeho výsledkom má byť spoločné stanovisko spomínaných krajín. "Vnímam to ako výbornú príležitosť vymeniť si predbežne pozície, s ktorými pocestujeme na summit spojencov," ozrejmil Kiska.
     

Zdôraznil, že pokoj, prosperita a stabilita v strednej Európe nie sú možné bez aktívnej úlohy Poľska. Vyšehradskú štvorku označil za kľúčovú platformu a pilier regionálnej spolupráce, pričom sa vyslovil za posilňovanie jej súdržnosti. Slovensko podľa Kisku vníma nižšiu mieru bezpečnosti v regióne, pričom je zástancom spoločných obranných projektov, ktorými sa v tejto oblasti dajú znižovať náklady.
     

Komorowski vyzdvihol dôležitosť úspechu V4, pričom vyslovil podporu Slovensku pri posilňovaní zoskupenia, ktoré môže napomáhať pri riešení otázok významných nielen pre región, ale i pre celý západný svet. Slovensko od 1. júla prevzalo ročné rotujúce predsedníctvo vo V4.
     

Poľský prezident vyzdvihol vzájomnú ekonomicko-hospodársku spoluprácu, pričom Slovensko považuje za dôležitého partnera. Navrhol Kiskovi, aby prevzali záštitu nad strategickými projektmi, ktoré zahŕňajú nielen investície do dopravnej, ale aj energetickej infraštruktúry. Podľa neho by sa verejnosti mala vysvetľovať dôležitosť významu najmä severo-južného plynového prepojenia.
     

Kiska považuje vzájomné vzťahy za bezproblémové a priateľské. "Máme najlepšie predpoklady na ich rozvoj, tento potenciál môžeme ešte viac využiť. Podmienkou rozvoja vzájomných vzťahov je kvalitná dopravná infraštruktúra a silnejšie prepojenie aj v energetických sieťach," konštatoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona