Kiska: Solúnski bratia sú príkladom pre súčasníkov

NETKY.SK • 4 Júl 2014, 16:16 • 2 min
Kiska: Solúnski bratia sú príkladom pre súčasníkov

BRATISLAVA - Štátny sviatok sv. Cyrila a Metoda je podľa prezidenta SR Andreja Kisku príležitosťou hľadať inšpiráciu pre prítomnosť.

slovakia

left justify in out

"Je zrejmé, že starší Metod i mladší Konštantín boli veľmi pracovití, vzdelaní a rozhľadení ľudia. Vďaka svojim schopnostiam a energii sa uplatnili v mnohých oblastiach - v teológii, filozofii, práve, diplomacii či v rétorike. Solúnski bratia sú skvelým príkladom toho, že rozvíjať svoj talent, vzdelávať sa, pracovať na sebe má zmysel," píše prezident vo svojom vyhlásení k Sviatku svätého Cyrila a svätého Metoda. Agentúre SITA vyhlásenie poskytla Elena Bianchi z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

 

Ako ďalej konštatuje hlava štátu, "Konštantín a Metod zažili aj príkoria, krivdy či podrazy, opakovane však dokázali vstať a obhajovať svoje názory. Toto môže byť inšpiratívne aj pre nás. Život bežne prináša aj prekážky či osobné prehry, mali by sme sa však pokúsiť aj napriek nim kráčať za svojimi cieľmi. Aj za cieľmi, ktoré sa na prvý pohľad môžu zdať nedostižné. Odvaha, nepoddajnosť a húževnatosť sú dobré vlastnosti pre každého človeka". Byzantskí súrodenci boli podľa Kisku "otvorení svetu, prijímaniu nových myšlienok. Aj preto, že ovládali viacero jazykov. Pokojne mohli zostať pôsobiť iba vo svojom rodisku. Výzvy, ktoré im priniesol osud, však prijali, neboli alibistickí a nepovedali si, že nech to urobí niekto iný". Prezident dodáva, že na svätcoch môže byť pre obyvateľov Slovenska inšpiratívna ich obdivuhodná pracovitosť, vzdelanie, odvaha či vytrvalosť. 

 

Na Slovensku sviatok Cyrila a Metoda oslavujeme 5. júla. Štátnym sviatkom si pripomíname slovanských vierozvestov, ktorí zostavili slovanské písmo hlaholiku a preložili do staroslovienčiny liturgické a biblické texty. Svätí Cyril a Metod boli tiež vyhlásení za spolupatrónov Európy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona