Kiska: Slovensko sa má od Slovinska čo učiť v oblasti cestovného ruchu

NETKY.SK • 23 Apríl 2018, 14:39 • 2 min
Kiska: Slovensko sa má od Slovinska čo učiť v oblasti cestovného ruchu

ĽUBĽANA – Slovensko a Slovinsko sú krajiny, ktoré majú k sebe blízko či už rozlohou, počtom obyvateľov a obe majú tiež nádhernú prírodu. Slovensku však možno trochu chýba more, ktoré Slovinsko má. Skonštatoval to v pondelok v Ľubľane prezident Andrej Kiska počas oficiálnej návštevy Slovinska.

slovakia

left justify in out

Možno preto je podľa neho rozdielny pomer medzi slovenskými turistami, ktorí odchádzajú do Slovinska a slovinskými, čo prichádzajú na Slovensko. "Máme sa od vás v tomto smere čo učiť," dodal Kiska na tlačovej konferencii po rokovaní so slovinským prezidentom Borutom Pahorom. V Slovinsku totiž dosahuje cestovný ruch 12 % hrubého domáceho produktu (HDP), na Slovensku je to len niečo viac ako 2 %. "A pritom má Slovensko nádhernú krajinu," zhodnotil prezident.

 

Pre krajiny takýchto rozlôh je však podľa hlavy štátu dôležité vymieňať si najlepšie skúsenosti a pochopiť, čo sa dá z tej druhej krajiny naučiť. "Byť malou krajinou je aj výhodou, veľa zmien sa dá uskutočniť veľmi rýchlo. Len musíme byť otvorení, pozerať sa a byť ochotní veci meniť," uviedol Kiska. Súčasťou slovenskej delegácie, ktorá sa nachádza v Slovinsku, sú aj podnikatelia. Prezident preto verí, že naberú nové skúsenosti.

 

Vzťahy medzi obidvoma krajinami označil Kiska za absolútne bezproblémové a priateľské. Oba štáty sú v EÚ, v NATO a majú rovnakú menu euro. Podobne aj slovinský prezident Pahor označil politickú spoluprácu krajín za vzornú. Vyzdvihol, že slovenský prezident bol prvým zahraničným štátnikom, ktorý položil veniec k Pamätníku obetiam všetkých vojen. "Je to historický deň," konštatoval Pahor.

 

Pre Kisku to bola podľa jeho slov veľká česť, že si mohol ako prvý prezident uctiť obete všetkých vojen pri tomto novootvorenom pamätníku. Doplnil, že Slovensku takýto podobný pamätník chýba a je možno načase diskutovať o ňom.

 

Vo vzájomnej diskusii sa obaja prezidenti venovali aj niektorým problémom, ktoré majú krajiny spoločné. Napríklad v rovnaký deň podali demisie premiéri oboch krajín. Slovensko však už má novú vládu a Slovinsko čakajú voľby.

 

Obe krajiny zároveň deklarovali, že chcú byť v centre Európskej únie (EÚ). Kiska tiež upozornil, že v oboch štátoch zaznieva silná ruská propaganda. "Cez rôzne typy kanálov sa Rusi snažia našu EÚ rozdeliť," uviedol slovenský prezident. Rusko totiž podľa jeho slov nechce silnú EÚ, chce ju rozdrobiť na malé krajiny, v ktorých môže silnejšie využívať svoj vplyv. Prezidenti sa zároveň zhodli aj v postoji, že EÚ by mala byť otvorená v prijímaní nových krajín.

 

Prezident Kiska vystúpi v rámci návštevy Slovinska aj na slovensko-slovinskom podnikateľskom fóre. Do vlasti by sa mala hlava štátu vrátiť v pondelok vo večerných hodinách.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies