Kiska: Slovensko sa má od Bulharska v technológiách a inováciách čo učiť

NETKY.SK • 10 December 2015, 14:41 • 2 min
Kiska: Slovensko sa má od Bulharska v technológiách a inováciách čo učiť

SOFIA – Bulharsko má nízku korporátnu daň na úrovni 10 %, kvalitných IT špecialistov za prijateľnú cenu a v počte startupov je na treťom mieste v Európskej únii (EÚ). Vyzdvihol to dnes prezident SR Andrej Kiska po stretnutí so svojím bulharským partnerom Rosenom Plevnelievom v Sofii s tým, že Slovensko sa od neho má čo učiť. Kiska dnes priletel na dvojdňovú oficiálnu návštevu Bulharska.

slovakia

left justify in out

Na tlačovej konferencii priblížil, že Sofia je po Dubline a Londýne treťou európskou metropolou s najväčším počtom otvorených startupov. "Ak chceme, aby naše krajiny napredovali, aby vznikali nové moderné firmy, potrebujeme posilňovať IT a inovácie. Keďže má Bulharsko takýto počet IT špecialistov, máme sa čo učiť a zdieľať skúsenosti," zdôraznil. Slovensko môže zase podľa neho Bulharsku ponúknuť svoje know-how súvisiace s rastom ekonomiky či automobilovým priemyslom.

 

Bulharský prezident Plevneliev konštatoval, že Bulharsko získalo tento rok ocenenie ako najlepšia outsourcingová destinácia v Európe a celosvetovo patrí v tomto smere na tretiu priečku. Krajinu označil za regionálny uzol pre informačné a komunikačné technológie. Vytvorila totiž desiatky tisíc takto zameraných nových pracovných miest a v najbližšom období plánuje ich počet zdvojnásobiť.

 

Hlavy štátov sa na spoločnom stretnutí venovali aj otázke energetiky. Zhodli sa na tom, že je potrebné diverzifikovať energetické zdroje a vytvárať nové zdroje tak, aby krajiny neboli závislé od Ruska. Obaja prezidenti sú presvedčení, že plánovaný plynovod Nord Stream 2, obchádzajúci Ukrajinu, nemôže byť obhajovaný ako obchodný projekt.

 

Európska únia je totiž najmä o solidarite a tento plynovod by mohol poškodiť Ukrajinu. "Ak by EÚ mala byť otvorená pre ďalšie krajiny, tak je nesmierne dôležité, aby sme týmto krajinám dávali aj praktickú pomoc a vyjadrovali im podporu. Nord Stream 2 by bol veľkým sklamaním a nožom do chrbta Ukrajine," myslí si Kiska.

 

Ubezpečil tiež, že Slovensko podporuje Bulharsko v snahe o vstup do schengenského priestoru. Ako vyčíslil, ročne navštívi túto krajinu približne 82.000 Slovákov. "Zatiaľ na Slovensko chodí menej obyvateľov Bulharska, je ich okolo 6000 až 8000," vyčíslil s tým, že prezidenti sa dohodli na vzájomnej návšteve lyžiarskych svahov oboch krajín.

 

Zástupcovia SR a Bulharska dnes podpísali aj viacero bilaterálnych dokumentov zameraných na spoluprácu v oblasti školstva, vedy, inovácií, kultúry, malého a stredného podnikania či energetickej efektívnosti.

 

Kiska sa dnes stretol aj s bulharským premiérom Bojkom Borisovom, s krajanmi aj slovenskou biznis komunitou v krajine. V piatok (11.12.) sa ešte zúčastní na otvorení technologického parku Sofia Tech Park, ktorý je prvým svojho druhu v Bulharsku aj na Balkáne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona