Kiska: Školstvo určuje, ako bude vyzerať naša krajina

NETKY.SK • 11 November 2015, 17:40 • 2 min
Kiska: Školstvo určuje, ako bude vyzerať naša krajina

BRATISLAVA – To, aké máme školstvo a ako učíme naše deti určuje, ako bude vyzerať naša krajina v budúcnosti.

slovakia

left justify in out

Prezident SR Andrej Kiska to povedal po dnešnom stretnutí s predsedom Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavlom Ondekom. Prezident zároveň dodal, že tému školstva považuje za prioritu a potrebujeme, aby bolo prioritou aj pre politikov a spoločnosť.


V spoločnosti sa podľa Kisku vytratil rešpekt ku školstvu, vzdelávaniu a učiteľom. Ako dodal, o budúcnosti sa pritom rozhoduje v základných školách, na ktoré často zabúdame. To, čo sa tam nepodarí, to sa nedá dohnať. V základnom školstve sa podľa prezidenta dá dosiahnuť za relatívne krátky čas veľa. Dôležité však je, aby sme mu prisúdili dôležitosť teraz, a aby bolo prioritou v diskusii.


Kiska tiež zdôraznil, že je dôležité, aby jednotlivé politické strany uvádzali vo svojich volebných programoch konkrétne čísla a záväzky, ktoré chcú dosiahnuť v školstve. Mohli by sme tak vyžadovať, aby strany svoje sľuby plnili. Prekvapujúcou informáciou pre Kisku bolo, že máme chaos v kompetenciách a ako je organizované školstvo.


Ondek dodal, že sa s prezidentom zhodli na dvoch posolstvách. Prvým je, že vyzývajú politikov, ktorí sa uchádzajú o voličov a uspejú vo voľbách, aby sa začali venovať školstvu nielen na papieri, a aby sa stalo pre nich školstvo skutočnou prioritou. Ondek tiež požaduje, aby sa oprášil projekt Správy o systémových zmenách v školstve. Druhé posolstvo sa týka odstránenia chaosu, ktorý je podľa Ondeka zapríčinený rozdelením na financovanie v rámci prenesených a zároveň v rámci originálnych kompetencií. Ondek pripomenul, že školy a zamestnanci v školstve by mali mať jednu strechu, a to ministerstvo školstva.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies