Kiska sa zúčastní na Pochode dôstojnosti v Kyjeve

NETKY.SK • 22 Február 2015, 09:06 • 2 min
Kiska sa zúčastní na Pochode dôstojnosti v Kyjeve

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska sa dnes v Kyjeve zúčastní na Pochode dôstojnosti, ktorý je spomienkou na demonštrácie na Majdane spred roka.

slovakia

left justify in out

V Kyjeve sa zídu lídri viacerých štátov. Tí sa na Majdane zúčastnia na Pochode dôstojnosti, kde bude bohoslužba. Účastníci pochodu si prezrú aj výstavu dôkazov o ruskej agresii na Ukrajine. Na programe má Andrej Kiska aj rozhovor hláv štátov s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.

 

Ukrajina si v týchto dňoch pripomína protesty na Majdane, ktoré vyústili do odstúpenia Vitora Janukovyča vo februári minulého roku. Ten odstúpil po niekoľkých mesiacoch nepokojov vyvolaných nespokojnosťou s jeho vládnutím a smerovaním krajiny po nepodpísaní asociačnej dohody s EÚ. Janukovyč z Kyjeva následne ušiel do Ruska a nové úrady na Ukrajine na neho vydali zatykač za "masovú vraždu mierumilovných obyvateľov". 

 

Súčasný ukrajinský prezident Petro Porošenko obvinil Rusko z riadenia streľby na Majdane, pri ktorej 18.-20. februára 2014 zahynuli desiatky demonštrantov. Dokazovať to majú nahrávky rozhovorov Janukovyča a predstaviteľov ruskej tajnej služby. Skupiny ostreľovačov viedol podľa záverov vyšetrovania tragických udalostí blízky spolupracovník a poradca ruského prezidenta Vladimira Putina Vladislav Surkov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies