Kiska sa vrátil z cesty v USA, dominovala jej ekonomika

NETKY.SK • 2 Október 2014, 15:06 • 2 min
Kiska sa vrátil z cesty v USA, dominovala jej ekonomika

BRATISLAVA - Po desiatich dňoch sa dnes prezident SR Andrej Kiska vrátil zo svojej zatiaľ najdlhšej zahraničnej pracovnej cesty v Spojených štátoch amerických.

slovakia

left justify in out

Počas nej od minulého utorka (23.9.) navštívil východné aj západné pobrežie USA, pričom sa venoval nielen politike, ale hlavne viacerým ekonomickým témam.
     

Úvod cesty strávila hlava štátu v New Yorku, kde na pôde Organizácie Spojených národov (OSN) vystúpila s prejavom a absolvovala viacero bilaterálnych stretnutí. Prezident sa v tomto meste zúčastnil tiež Stredoeurópskeho fóra pre digitálnu ekonomiku, ktoré organizovali krajiny Vyšehradskej štvorky v spolupráci s firmou Google. Slovensko v súčasnosti zoskupeniu V4 predsedá.
     

V Bostone navštívil Kiska prestížny Massachusetts Institute of Technology (MIT), ako aj centrum pomáhajúce začínajúcim podnikateľom Cambridge Innovation Center, pričom tu diskutoval o možnostiach úspešného prepojenia školstva a vedy s praxou či podmienkach podporujúcich rozvoj start-upov. Posledný deň na východnom pobreží sa stretol s krajanmi na Festivale slovenského dedičstva v New Jersey.
     

Presun na západ USA využil prezident od pondelka (29.9.) napríklad na návštevu amerického sídla slovenskej softvérovej spoločnosti Eset v San Diegu. S jej podporou vznikol v tomto kalifornskom meste podnikateľský inkubátor, ktorý spoločne otvorili. Určený je začínajúcim slovenským firmám, ktoré sa chcú presadiť v Spojených štátoch. Záver cesty potom Kiska strávil v  San Franciscu a priľahlom Silicon Valley, kde navštívil napríklad Stanfordovú univerzitu alebo sídlo spoločnosti Facebook.
     

Počas cesty sa prezidentovi nevyhli ani nepríjemnosti. Počas dvoch dní v San Diegu sa najprv zasekol v hoteli vo výťahu, neskôr havarovali dve motorky z kolóny sprevádzajúcej Kisku po meste. Dvaja policajti skončili so zraneniami v nemocnici, slovenská hlava štátu priamym účastníkom nehody nebola.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies