Kiska sa v Lipsku zúčastní na oslavách 25. výročia pádu komunizmu

NETKY.SK • 7 Október 2014, 14:07 • 2 min
Kiska sa v Lipsku zúčastní na oslavách 25. výročia pádu komunizmu

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska sa vo štvrtok 9. októbra zúčastní na pozvanie svojho nemeckého partnera Joachima Gaucka na spomienkových oslavách v Lipsku pri príležitosti 25. výročia pádu komunizmu. TASR o tom informovalo Tlačové oddelenie Kancelárie prezidenta SR.

slovakia

left justify in out

Spoločné stretnutie prezidentov krajín Vyšehradskej štvorky a Nemecka sa koná v rámci plánovanej série podujatí, ktoré sa v tomto roku už uskutočnili vo Varšave a Budapešti. V novembri budú pokračovať v Bratislave a Prahe.

 

Voľba Lipska ako ústredného miesta konania nemeckých osláv má pripomenúť, že demonštrácie v tomto významnom centre spolkovej krajiny Sasko v roku 1989 pôsobili ako rozhodujúci impulz neskoršieho pádu režimu a vybojovania slobody v Nemeckej demokratickej republike.

 

Prvé oslavy sa konali 3. až 4. júna vo Varšave. Poľský prezident Bronislaw Komorowski vtedy na stretnutie so šéfom Bieleho domu Barackom Obamom pozval viacerých lídrov východoeurópskych a stredoeurópskych krajín. Prezidenti V4 a Nemecka následne 4. júna spoločne diskutovali so študentmi na tému Sloboda a demokracia. Na oslavách sa zúčastnil ešte Kiskov predchodca Ivan Gašparovič.

 

Na spomienkovú slávnosť do Budapešti 16. júna už cestovala súčasná hlava štátu. Išlo o jej prvú zahraničnú pracovnú cestu vo funkcii. Okrem Kisku sa na nej zúčastnili maďarský hostiteľ János Áder, najvyšší predstaviteľ Českej republiky Miloš Zeman, jeho poľský kolega Bronislaw Komorowski a prezident Spolkovej republiky Nemecko Joachim Gauck.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies