Kiska sa stretol so študentmi UPJŠ, bavili sa o školstve a stave spoločnosti

NETKY.SK • 28 November 2016, 15:20 • 2 min
Kiska sa stretol so študentmi UPJŠ, bavili sa o školstve a stave spoločnosti

KOŠICE – Téme vysokého školstva i stavu spoločnosti sa dnes okrem iného venoval prezident SR Andrej Kiska na stretnutí s približne 700 študentmi Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach.

slovakia

left justify in out

"Táto univerzita patrí medzi najkvalitnejšie univerzity na Slovensku. Ako prezident sa veľmi rád stretávam s mladými ľuďmi, pretože sú budúcnosťou našej krajiny. Chcel som im tak tlmočiť moju prosbu, aby boli nároční, aby boli nároční na nás, politikov, na štátnu správu, aby boli sebavedomí, slušní a vyžadovali od štátu, aby plnil svoju úlohu, aby sme vrátili späť dôveru štátu," povedal pre TASR Andrej Kiska.

 

So študentmi diskutoval i o tom, že vysoké školy podľa jeho slov často neposkytujú dobré štúdium. "Oni tie vysoké školy poznajú, presne vedia, na ktorých vysokých školách študenti prechádzajú ľahko, ľahko sa tam dostanú a nároky na nich sú veľmi nízke. Preto je reforma vysokého školstva veľmi potrebná," povedal prezident.

 

Ako tvrdí, financovanie vysokých škôl podľa počtu študentov je zlé. Hovoril o tom i na minulotýždňovom stretnutí s ministrom školstva. "Pýtal som sa, že čo bude znamenať tú dramatickú zmenu v tom, aby sme nieže mali menej vysokoškolákov, ale aby sme kvalitu a financie sústredili na tie školy, ktoré ukázali, že to vedia. Máme veľmi veľa vysokých škôl a absolventi niektorých vysokých škôl, žiaľ, absolútne nespĺňajú predpoklady na uplatnenie v praxi. Majú nulový styk s praxou, že neuplatniteľní na trhu práce. Potrebujeme sa skoncentrovať na tie školy, ktoré tú kvalitu majú a im dať našu plnú podporu," uviedol Kiska.

 

Na vysokoškolských študentov Kiska dnes apeloval, aby sa nebáli zmeny. "Mladí ľudia aj v minulosti bývali nositeľmi zmeny, boli tí, ktorí boli vždy kritickejší na nás starších. Dnes mladí ľudia majú oproti možno našej generácii tú výhodu, že ak sú nespokojní so stavom našej krajiny, môžu odísť. Žiaľ, veľké percento ich aj skutočne z našej krajiny odchádza. Preto som na nich apeloval, aby sme krásne Slovensko s tak skutočne úžasne pracovitými ľuďmi spoločne posunuli dopredu, aby aj išli do zahraničia či študovať, alebo pracovať na chvíľu, ale aby sa vrátili," povedal Kiska.

 

Podľa rektora UPJŠ v Košiciach Pavla Sováka je každá skúsenosť, ktorú študenti môžu v zahraničí získať vítaná. "Je to tak. Hlavne v programoch Erasmus, ktoré sú veľmi vítané, pretože to, čo mladý človek zistí z prostredia iných vysokých škôl a iného trhu práce, sú neoceniteľné. To, čo nás veľmi bolí, je, že veľakrát tie neuspokojivé podmienky doma potom rozhodnú, že idú cestou, ktorá pre náš štát, pre ekonomiku nie je vhodná a my zbytočne investujeme obrovskú nádej, obrovské náklady do vzdelania a potom tí mladí ľudia tu nezostávajú. Veľmi bojujeme za to, aby sa tie podmienky zlepšili," dodal rektor Sovák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona