Kiska sa rozhodol opäť nepodpísať zákon o úveroch na bývanie

NETKY.SK • 10 December 2015, 15:57 • 2 min
Kiska sa rozhodol opäť nepodpísať zákon o úveroch na bývanie

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska opätovne nepodpísal zákon o úveroch na bývanie. Reagoval tak na to, že poslanci nevyhoveli jeho pripomienkam a zákon schválili v pôvodnom znení.

slovakia

left justify in out

Prezident pritom žiadal, aby sa sprehľadnilo ustanovenie, ktoré presadil pozmeňujúcim návrhom nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Ide o zavedenie maximálnej výšky nákladov pri predčasnom splatení úveru na jedno percento z predčasne splatenej sumy úveru na bývanie. Keďže parlament prelomil prezidentovo veto, zákon bude účinný aj bez podpisu hlavy štátu.


Parlament v stredu opätovne schválil podľa Beblavého dve zmeny v prospech dlžníkov už aj mimo času refixácie úrokovej sadzby. Prvou je možnosť mimoriadnej splátky raz ročne bez poplatku až do výšky 20 % úveru. Toto právo bude môcť dlžník využiť jeden celý mesiac pred výročím získania úveru. Zíde sa najmä klientom, ktorí si chcú znížiť úverové bremeno, ale nechcú platiť za to banke poplatky.

 

Druhou zmenou je obmedzenie poplatkov, ktoré si banky môžu účtovať za predčasné splatenie úveru mimo obdobia refixácie. Banky si budú môcť účtovať len skutočné náklady, ale maximálne 1 % splatenej sumy. Znamená to podľa Beblavého, že ak klient nájde výrazne lepšiu ponuku v inej banke, bude si môcť preniesť svoj úver kedykoľvek len s miernym poplatkom.

 

Zákon o úveroch na bývanie zároveň upravuje právo spotrebiteľov na odstúpenie od zmluvy o úvere na bývanie bez udania dôvodu, a to do štrnástich kalendárnych dní od uzavretia zmluvy. Norma ustanovuje aj podmienky pri poskytovaní úverov na bývanie, postupy a informácie pred uzatvorením zmluvy, ako aj spôsob výpočtu celkových nákladov spotrebiteľa spojených s poskytovaním úveru na bývanie. Rovnako zavádza povinnosť informovať záujemcu o úver o parametroch úveru, a to na novom formulári ESIS.


Zmeny budú platiť od marca budúceho roka a budú platiť aj na doterajšie úvery na bývanie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies