Kiska sa obáva zúženia priestoru stať sa sudcom pre právnikov mimo súdov

NETKY.SK • 19 November 2014, 18:46 • 2 min
Kiska sa obáva zúženia priestoru stať sa sudcom pre právnikov mimo súdov

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska sa obáva, že najnovšie legislatívne zmeny ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) zúžia priestor pre to, aby sa sudcom mohol stať aj niekto iný než justiční čakatelia a vyšší súdni úradníci.

slovakia

left justify in out

Hlava štátu dnes podpísala novelu zákona o Justičnej akadémii, ktorá do súdnictva opäť vracia justičných čakateľov. Má k nej však výhrady. Tie sa týkajú novej podmienky, podľa ktorej sa do výberových konaní na sudcu môžu aj naďalej hlásiť právnické profesie mimo súdov, avšak iba po absolvovaní prípravného vzdelávania v Justičnej akadémii SR.
     

Prezident v tejto súvislosti uviedol, že má výrazný záujem na tom, aby sa sudkyňami a sudcami stávali iba osobnosti spĺňajúce všetky kritériá na výkon tohto povolania. „Okruh takýchto osobností však nemožno zužovať len na justičných čakateľov a vyšších súdnych úradníkov,“ uviedol Kiska v dnešnom vyhlásení. Domnieva sa totiž, že podmienka absolvovania prípravného vzdelávania vytvára priestor pre zužovanie okruhu osôb, ktorým vznikne právo zúčastniť sa výberového konania.
     

Podmienka prípravného vzdelávania má začať platiť od januára 2016. Podľa prezidenta vyvoláva viacero pochybností. Je podľa neho otázne, či je vhodné takýmto spôsobom sťažovať účasť vo výberových konaniach pre právnikov, ktorí nie sú justičnými čakateľmi a vyššími súdnymi úradníkmi.
     

Kiska si pritom všíma, že v novele nie je podmienka prípravného vzdelávania bližšie vymedzená. Nie je teda jasné, čo má byť jeho obsahom, ako dlho má trvať, s akou frekvenciou. Tiež, či budú musieť záujemcovia o povolanie sudcu za takéto vzdelávanie platiť a koľko. Nie je ani jasné, ako bude toto vzdelávanie ukončené, vysvetlil. „Či bude možné brániť sa proti negatívnemu výsledku tohto vzdelávania alebo proti jeho neúmernému predlžovaniu, napríklad v správnom súdnictve,“ doplnil svoje obavy prezident. Z novely zákona o sudcoch, ktorá sa mení zároveň so zákonom o Justičnej akadémii, sa napokon nedá zistiť, z akého dôvodu musia ostané justičné profesie prípravné vzdelanie absolvovať.
     

Neurčitá právna úprava podľa hlavy štátu obmedzí právo účasti iných než justičných čakateľov alebo vyšších súdnych úradníkov. „To je obzvlášť nevhodné so zreteľom na koncepciu a právomoci správneho súdnictva,“ domnieva sa Kiska. Konštatuje, že nedostatky týkajúce sa obmedzení a neúplnosti úpravy prípravného vzdelávania bude potrebné vzhľadom na jeho výhrady odstrániť. Malo by sa tak stať do konca roku 2015.
     

Borecov rezort opätovné znovuzavedenie justičných čakateľov odôvodnil tým, že sa v minulosti v praxi osvedčili. Minister však je presvedčený, že súdnictvo by malo aj naďalej ostať otvorené pre všetky právnické profesie. Potrebu prípravného vzdelávania, ktoré budú musieť právnici mimo súdov najprv absolvovať, odôvodnil tým, aby získali potrebné praktické skúsenosti z ich fungovania. Podrobnosti týkajúce sa vzdelávania majú byť stanovené následne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies