Kiska sa dnes presúva z Kyjeva do Rigy na summit Východného partnerstva

NETKY.SK • 21 Máj 2015, 07:47 • 2 min
Kiska sa dnes presúva z Kyjeva do Rigy na summit Východného partnerstva

KYJEV - Prezident SR Andrej Kiska dnes končí v Kyjeve svoju oficiálnu návštevu a presúva sa do Lotyšska. Ešte pred odletom si prezrie výstavku prác karikaturistov, medzi ktorými je za Slovensko Martin "Shooty" Šútovec.

slovakia

left justify in out

V lotyšskej Rige sa dnes večer začína summit Východného partnerstva. Jeho hlavným cieľom je vyslanie politického signálu, ktorý potvrdzuje relevantnosť tohto programu, ako aj odhodlanie EÚ a šestice partnerov - Arménska, Azerbajdžanu, Bieloruska, Gruzínska, Moldavska a Ukrajiny, pokračovať v rozvíjaní tejto spoločnej iniciatívy.

 

Východné partnerstvo podľa ukrajinského prezidenta Petra Porošenka dokázalo svoju životaschopnosť. Povedal to po stredajšom (20.5.) rokovaní s Kiskom. Ukrajina, ako líder Východného partnerstva, Moldavsko a Gruzínsko podpísali vlani asociačnú dohodu a dohodu o voľnom obchode s EÚ, ktoré sa teraz snažia implementovať. Kyjev zároveň očakáva potvrdenie konečného plánu týkajúceho sa bezvízového styku. Porošenko vyzval Ukrajincov, aby nemali od summitu prehnané očakávania, pretože, ako zdôraznil, treba sa na veci pozerať reálne. Upozornil však, že otázka víz už nie je politického, ale technického charakteru, pričom verí, že jeho krajina obstojí v hodnotení realizácie akčných plánov na zavedenie bezvízového styku s úniou.

 

Vízovú liberalizáciu pre Kyjev považuje za technický a nie politický problém aj slovenská hlava štátu. Kým moldavskí držitelia biometrických pasov už majú bezvízový vstup do Európskej únie, Ukrajina a Gruzínsko na neho stále čakajú.

Predchádzajúci summit Východného partnerstva sa uskutočnil v novembri 2013 v litovskom Vilniuse. Ukrajina na ňom mala podpísať asociačnú dohodu, avšak vtedajší prezident Viktor Janukovyč to napriek očakávaniam na poslednú chvíľu odmietol urobiť, čo spustilo v krajine masové protesty a spôsobilo jeho pád. Niektorí predstavitelia Európskej únie vtedy začali hovoriť o neúspechu Východného partnerstva, a to napriek tomu, že sa vo Vilniuse parafovali asociačné dohody s Moldavskom a Gruzínskom. Únia ich podpísala so všetkými tromi krajinami vlani v júni.

 

Aby sa zabezpečilo, že krajiny Východného partnerstva a Európska únia budú môcť plne využívať výhody vyplývajúce z predmetných dohôd, je potrebné prijať ďalšie opatrenia. Program Východného partnerstva síce umožňuje politické pridruženie a hospodársku integráciu šestice štátov k únii, nesľubuje im však členstvo.

Kisku na jeho ceste sprevádza šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies