Kiska: Stretnutie s ostatnými prezidentmi bolo najmä spoznávacie

NETKY.SK • 16 Jún 2014, 18:39 • 2 min
Kiska: Stretnutie s ostatnými prezidentmi bolo najmä spoznávacie

BUDAPEŠŤ - Dnešné stretnutie slovenskej hlavy štátu Andreja Kisku s prezidentmi Česka, Poľska, Maďarska a Nemecka v Budapešti malo najmä poznávací charakter.

slovakia

left justify in out

Kiska je na svojej prvej zahraničnej ceste, do Maďarska prišiel na pozvanie prezidenta Jánosa Ádera.

 

"Absolvovali sme spoločný obed s pánmi prezidentmi, bolo to veľmi neformálne, priateľské, spoznávacie, kde sme diskutovali skôr o spoločenských témach," vyhlásil Kiska pred novinármi počas svojej prvej zahraničnej cesty. Spoločný obed piatich prezidentov bol podľa Kisku veľmi uvoľnený a príjemný. "Všetci prezidenti boli veľmi otvorení. Mám zatiaľ veľmi dobré a príjemné pocity," dodal. 

 

Kiska má za sebou bilaterálne rokovania s prezidentom Maďarska Áderom a poľským prezidentom Bronislawom Komorowským. Na programe má aj neformálne stretnutie s českou hlavou štátu Milošom Zemanom a nemeckým prezidentom Joachimom Gauckom. S Áderom sa Kiska chcel podľa vlastných slov osobne zoznámiť a rozprávali sa najmä o všeobecných témach. "Pánovi prezidentovi som vysvetlil, ako sa ja pozerám na maďarskú národnosť na Slovensku, čo pána prezidenta veľmi zaujalo a mali sme o tom hlbokú diskusiu," poznamenal Kiska. Ádera ubezpečil, že bude prezidentom, ktorý sa bude snažiť tlmiť rôzne umelo vyvolané napätia medzi Slovákmi a Maďarmi. S Komorowským hovorili o viacerých neformálnych stretnutiach na spoločných hraniciach. "Takže je možné, že nás často uvidíte na pomedzí medzi Poľskom a našou republikou," konštatoval. 

 

Spolu s poľskou hlavou štátu aj maďarským prezidentom sa rozprávali aj o zastavení toku plynu na Ukrajinu. "Všetky tri krajiny vyjadrili veľkú ochotu pomôcť Ukrajine, aby sa z nepríjemnej situácie dostala." 

 

Andrej Kiska svoju prvú zahraničnú návštevu zavŕši dnes večer účasťou na slávnostnom koncerte. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies