Kiska: S kandidátmi na ústavných sudcov sa stretnem ešte dnes

NETKY.SK • 25 Jún 2014, 10:31 • 2 min
Kiska: S kandidátmi na ústavných sudcov sa stretnem ešte dnes

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska sa stretne so šesticou kandidátov na ústavných sudcov ešte dnes. Potvrdil to TASR s tým, že bližšie sa vyjadrí neskôr.

slovakia

left justify in out

Diskusiu so zvolenými kandidátmi avizoval Kiska ešte v nedeľu (22.6.) v relácii RTVS O 5 minút 12. Nová hlava štátu už skôr oznámila, že vytvorila päťčlenný poradný výbor, ktorého úlohou je do konca júna vypracovať odporúčanie. "Chcem sa aj sám osobne zúčastniť na rozhovoroch s kandidátmi, aby som ich počul a aby som sa s nimi spoznal, aby okrem odporučenia poradného výboru som mal osobne možnosť s nimi rozprávať," povedal v relácii Kiska.
      

Prezident si má spomedzi šiestich kandidátov vybrať troch nových ústavných sudcov a vymenovať ich na 12-ročné funkčné obdobie. Ako povedal, svoje rozhodnutie oznámi začiatkom júla. Súčasným sudcom Jánovi Lubymu, Jurajovi Horváthovi a Jánovi Auxtovi vyprší funkčné obdobie 4. júla. Špekuluje sa pritom, že by mohol odmietnuť všetkých alebo časť kandidátov, ktorých schválili v parlamente poslanci vládneho Smeru-SD. Kiska v RTVS takúto možnosť nevylúčil. "Ja by som nechcel predbiehať tieto udalosti. Poradný výbor je menovaný, pravidlá sú dané a dôležitosť toho, akí by ústavní sudcovia mali byť, je, myslím si, všetkým jasné, takže ja čakám na ich odporučenie," uviedol.
      

Premiér Robert Fico (Smer-SD) zase v Slovenskom rozhlase vyhlásil, že prezident nemá právo odmietnuť kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. "Nedomnievam sa, že by v tomto okamihu mal prezident právo odmietnuť kandidáta. Má dnes presne podľa ústavy zvolených šiestich kandidátov, z ktorých má vybrať troch. My si počkáme na rozhodnutie prezidenta," zdôraznil.
      

Na hypotetické otázky, čo by sa mohlo diať, pokiaľ by hlava štátu kandidátov na ústavných sudcov odmietla, Fico reagovať nechcel. "Ako cez túto rieku prejdeme, vám poviem vtedy, keď pred túto rieku prídeme. To je hypotetická otázka, mne záleží na dobrej spolupráci s prezidentom," skonštatoval premiér.
      

Za kandidátov na ústavných sudcov boli zvolení: predseda senátu Krajského súdu v Košiciach Juraj Sopoliga (nominant prezidentky Združenia sudcov Slovenska Dany Bystrianskej), sudkyňa Najvyššieho súdu SR Jana Baricová (navrhol ju predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin), sudca Krajského súdu v Nitre Ján Bernát (navrhol ho generálny prokurátor Jaromír Čižnár), notár a externý vysokoškolský pedagóg Miroslav Ďuriš (navrhol ho prezident Notárskej komory Karol Kovács), predsedníčka Okresného súdu Bratislava I Eva Fulcová (nominovali ju dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Pavol Kubíček a šéf Notárskej komory Karol Kovács) a predseda Krajského súdu v Košiciach Imrich Volkai (navrhla ho dekanka Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Gabriela Dobrovičová).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona