Kiska: Primátori a starostovia sú zdrojom inšpirácie pre moju prácu

NETKY.SK • 11 Január 2017, 15:54 • 2 min
Kiska: Primátori a starostovia sú zdrojom inšpirácie pre moju prácu

BRATISLAVA – Primátori a starostovia na Slovensku sú pre prezidenta SR Andreja Kisku inšpiráciou pre jeho vlastnú prácu a poslanie, pretože vďaka stretnutiam s nimi a ľuďmi v mestách i obciach môže lepšie rozumieť, čo trápi Slovensko. Prezident to uviedol pri dnešnom prijatí 81 zástupcov Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v Prezidentskom paláci v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Mnohé problémy, s ktorými musia primátori a starostovia zápasiť majú podľa Kisku už charakter chronického ochorenia. "Väčšina z nich súvisí s tým, že v histórii rozhodnutí o decentralizácii bol len málokedy rozsah právomocí a povinností pre samosprávy sprevádzaný adekvátnym finančným zabezpečením ich výkonu. Platí to pre mnohé oblasti od vzdelávania našich detí až po starostlivosť o našich seniorov," povedal prezident.

 

Na cestách po Slovensku vidí ale veľa pozitívnych príkladov ako je možné riešiť aj tie najvypuklejšie problémy. Podľa Kisku je obdivuhodné, ako niektorí starostovia dokážu pracovať s rómskou komunitou. "Nepoznám prakticky obec alebo mesto, kde by za pozitívnymi a dlhodobými výsledkami vo vzťahu k Rómom nestál v prvom rade starosta alebo primátor," podotkol.

 

Zástupcov miest a obcí upozornil prezident aj na oblasť školstva, keďže podľa jeho slov bude rok 2017 rokom pravdy o tom, čo z ambicióznych plánov sa podarí naozaj urobiť. "Som presvedčený, že veľmi dôležitý bude váš kritický a praktický hlas. Vo verejnej diskusii, ale najmä pri politickej podpore tých opatrení, ktoré naozaj dokážu vzdelávanie našich detí posunúť do 21. storočia," skonštatoval. Ako podotkol, oveľa hlasnejšie a viac bude potrebné hovoriť o nákladoch a finančných dlhoch v slovenskom zdravotníctve, ale aj o primeranej kvalite a porovnateľnej dostupnosti zdravotnej starostlivosti vo všetkých regiónoch.

 

"V roku 2017 by sme sa nemali báť otvárať naozaj veľké a dôležité témy, ktoré nás spoločne trápia. O školstve, zdravotníctve, zlepšení situácie v rómskych komunitách, pomoci ľuďom v regiónoch, ktoré trápi vyľudňovanie, odchode mladých, nedostatku pracovných príležitostí i nedostatku možností na kvalitný a plnohodnotný život," povedal prezident. ZMOS považuje za jeden z najdôležitejších hlasov vo verejnej diskusii o výzvach, ktorým Slovensko čelí a o riešeniach problémov, ktoré už neznesú ďalší odklad.

 

Predseda ZMOS a starosta obce Štrba Michal Sýkora požiadal prezidenta, aby počas svojich výjazdov stále viac zdôrazňoval i oceňoval inovatívne nápady a vyzdvihoval príklady dobrej praxe zavedenej v jednotlivých mestách a obciach na Slovensku. "Vysielajme aj takto spoločnosti signály, že máme byť načo hrdí, že máme stovky miest a tisíce obcí, ale pritom nespočetné množstvo jedinečností," uviedol.

 

Na pracovnom obede sa dnes zástupcovia ZMOS-u stretli aj s predsedom vlády Robertom Ficom (Smer-SD).

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona