Kiska prijal zástupcov združenia Slovensko.Digital, informatizácia verejnej správy nefunguje podľa očakávaní

NETKY.SK • 6 Jún 2017, 13:03 • 2 min
Kiska prijal zástupcov združenia Slovensko.Digital, informatizácia verejnej správy nefunguje podľa očakávaní

BRATISLAVA - O súčasnom stave informatizácie spoločnosti, realizácii projektov, ako aj o problémoch v tejto oblasti diskutoval dnes v Bratislave prezident SR Andrej Kiska so zástupcami občianskeho združenia Slovensko.Digital.

slovakia

left justify in out

"Informatizácia bola za posledných desať rokov kanálom, zdrojom obrovskej korupcie na Slovensku. V informatizácii sa minula za posledných desať rokov skoro miliarda eur a výsledok bol, žiaľ, žalostný. Predražené, často nezmyselné zákazky sa zrealizovali a občania vôbec nepocítili zmenu k lepšiemu," povedal médiám po stretnutí prezident.

 

Ocenil skutočnosť, že aj vďaka práci občianskeho združenia sa zastavili tri projekty a ušetrilo sa skoro 250 miliónov eur. Ocenil tiež prácu podpredsedu vlády SR Petra Pellegriniho (Smer-SD) za to, že v prvom rade spolupracuje aj s odborníkmi z mimovládnych organizácií a priberá ich do rozhodovacieho procesu. Zároveň ako uviedol, sa snaží ukončiť toto eldorádo osobných záujmov, ktoré v informatizácii na Slovensku sú.

 

"Informatizácia je rok po vzniku úradu podpredsedu vlády otvorenejšia. Systémové zmeny však meškajú a zásadné prínosy pre občana zatiaľ nevidno," uviedol po stretnutí s hlavou štátu Ján Hargaš zo združenia Slovensko.Digital.

 

Podľa jeho slov, informatizácia verejnej správy na Slovensku dlhodobo nefunguje podľa očakávaní. Nádeje sa vkladali do reštartu, ktorý ohlasoval Pellegrini, a 1. 6. 2017 ubehol rok od vzniku jeho úradu.

 

"Podarilo sa informatizáciu otvoriť odbornej verejnosti a vniesť do nej viac transparentnosti. To určite treba oceniť. Na druhej strane, pri porovnaní so zahraničím vidíme, že systémové zmeny a reálne prínosy pre občana zatiaľ chýbajú," zdôraznil Hargaš.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies