Kiska prijal zástupcov sluchovo postihnutých, očakávajú diskusiu

NETKY.SK • 22 September 2014, 13:02 • 2 min
Kiska prijal zástupcov sluchovo postihnutých, očakávajú diskusiu

BRATISLAVA - Poruchami sluchu trpia na Slovensku asi tri percentná populácie. Zástupcov sluchovo postihnutých prijal dnes prezident Andrej Kiska v Prezidentskom paláci.

slovakia

left justify in out

"Prepisuje sa história," uviedla po stretnutí Anna Šmehilová z organizácie EFFETA – Stredisko svätého Františka Saleského. Doteraz sa podľa jej slov nestalo, že si hlava štátu pozvala ne stretnutie zástupcov sluchovo postihnutých.
      

"Je nesmierne dôležité začať o tejto téme rozprávať a otvoriť celospoločenskú diskusiu. Myslím si, že postavenie pána prezidenta v tomto celom procese je absolútne nenahraditeľné," skonštatovala Šmehilová. Verí, že to pomôže namotivovať vládu aj poslancov. Prezident v tejto súvislosti avizoval rozhovory s ministrom školstva Petrom Pellegrinim a šéfom RTVS Václavom Mikom.
      

Šmehilová upozornila, že situácia sluchovo postihnutých je dlhodobo neriešená, problematiku majú upravovať iba "útržky" v sociálnych zákonoch. Poukázala najmä na dva problémy, ktoré sú pre nepočujúcich kľúčové, a to chýbajúce formálne vzdelávanie pre tlmočníkov a nevyhovujúce financovanie tlmočníckych služieb. Nepočujúcich či nedoslýchavých trápia aj problémy so vzdelávaním či prístupnosťou televízneho vysielania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies