Kiska prijal Pellegriniho demisiu a vymenoval nového ministra školstva Draxlera!

NETKY.SK • 25 November 2014, 12:02 • 2 min
Kiska prijal Pellegriniho demisiu a vymenoval nového ministra školstva Draxlera!

BRATISLAVA - Na vedúcom poste rezortu školstva opäť prichádza k zmene. Prezident SR Andrej Kiska dnes prijal demisiu ministra školstva Petra Pellegriniho (Smer-SD) a na jeho miesto vymenoval súčasného štátneho tajomníka rezortu Juraja Draxlera.

slovakia

left justify in out

K výmene na tejto pozícii prichádza druhý raz počas niekoľkých mesiacov. Pellegrini sa zhostil tejto funkcie v júli po tom, ako sa rozhodol podať demisiu vtedajší šéf ministerstva školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD). Pellegrini bol vtedy štátnym tajomníkom na ministerstve financií. Teraz odchádza, aby nastúpil na uvoľnené miesto po Pavlovi Paškovi, ktorý rezignoval z postu predsedu Národnej rady (NR) SR. Či sa tak nakoniec stane, rozhodnú poslanci parlamentu dnes popoludní v tajnej voľbe. Problémy sa však neočakávajú, keďže Smeru-SD na jeho zvolenie stačia vlastné hlasy aj pri nesúhlasnom postoji opozície.

 

Kiska sa stretol s Petrom Pellegrinim a Jurajom Draxlerom ešte pred vymenovaním

 

img

 

Prezident SR Andrej Kiska dnes diskutoval s odchádzajúcim ministrom školstva Petrom Pellegrinim a novým ministrom školstva Jurajom Draxlerom ešte pred oficiálnym prijatím demisie a vymenovaním nového člena vlády. Prezident sa zaujímal o to, v akej fáze sú  projekty na zmeny a zlepšenie systému vzdelávania, a či bude mať výmena ministrov dopad na pripravené projekty. Prezident považuje školstvo a reformu vzdelávania za nevyhnutnú pre úspešnú budúcnosť našej krajiny.

 

Zmeny v druhej vláde Roberta Fica

 

4. apríla 2012 
Prezident Ivan Gašparovič vymenoval novú vládu, 13 ministrov na čele s premiérom Robertom Ficom. Ministrom obrany sa stal Martin Glváč, ministrom vnútra Robert Kaliňák, ministrom financií Peter Kažimír, ministrom zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ministrom spravodlivosti Tomáš Borec, ministrom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek, ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter, ministrom školstva, vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič a šéfkou rezortu zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Ministrom kultúry sa stal Marek Maďarič, ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek a šéfom rezortu životného prostredia Peter Žiga. Ministrom hospodárstva sa stal Tomáš Malatinský. 

3. júla 2014 
Prezident Andrej Kiska prijal demisie ministra hospodárstva Tomáša Malatinského a šéfa rezortu školstva Dušana Čaploviča, ktorí ho o to požiadali 2. júla. Obaja vo funkciách skončili po dohode s premiérom Robertom Ficom. Za nového ministra hospodárstva Kiska vymenoval doterajšieho štátneho tajomníka tohto rezortu Pavla Pavlisa. Novým ministrom školstva sa stal Peter Pellegrini, ktorý bol štátnym tajomníkom rezortu financií. 

6. novembra 2014 
Prezident SR Andrej Kiska prijal demisiu ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka strany Smer-SD), za nového šéfa rezortu vymenoval doterajšieho štátneho tajomníka Viliama Čisláka. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská podala demisiu v pondelok 3. novembra. Dôvodom sú medializované informácie o nákupe drahšieho CT prístroja v piešťanskej nemocnici. Zvolenská sa vzdala funkcie po tom, čo ju k tomu vyzval premiér Robert Fico. 

25. novembra 2014 
Prezident SR Andrej Kiska prijal demisiu ministra školstva Petra Pellegriniho, za nového šéfa rezortu školstva vymenoval Juraja Draxlera. Stalo sa tak po zmenách, ktoré nastali v Národnej rade (NR) SR a vo Vláde SR, keď Pavol Paška a Renáta Zmajkovičová odstúpili zo svojich postov predsedu a podpredsedu NR SR pre kauzu predraženého nákupu CT prístroja piešťanskou nemocnicou. Pašku má vo funkcii predsedu NR SR nahradiť Peter Pellegrini.

 

Profil nového ministra školstva:

 

img

 

Juraj Draxler sa narodil v roku 1975. Vyštudoval komparatívnu politológiu na University of York vo Veľkej Británii ako štipendista britskej vlády a integrované sociálne vedy na Jacobs University v Nemecku. V minulosti pôsobil ako novinár v agentúre Reuters.

 

V oblasti školstva, vedy a výskumu začal pracovať v roku 2005 ako výskumný pracovník prestížneho Centre for European Policy Studies (CEPS) v Bruseli.

 

Ako vysokoškolský učiteľ pôsobil na University of New York v  Prahe a vyučoval aj na tamojšej Angloamerickej univerzite. V lete 2014 sa stal poradcom ministra školstva, vedy, výskumu a športu.

 

Dňa 11. septembra 2014 ho minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Pellegrini vymenoval za štátneho tajomníka ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu. Juraj Draxler prioritne zodpovedá za oblasť regionálneho školstva a vysokých škôl. Po svojom vymenovaní Juraj Draxler za prioritu určil sfunkčnenie grantového systému a pritiahnutie väčšieho objemu peňazí z úrovne EÚ do slovenskej vedy a výskumu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies