Kiska prijal partizánku Bergerovú: Fašizmus bol porazený, ale nie dorazený

NETKY.SK • 14 Apríl 2016, 17:50 • 2 min
Kiska prijal partizánku Bergerovú: Fašizmus bol porazený, ale nie dorazený

BRATISLAVA – Partizánku zo skupiny Čapajev Annu Bergerovú prijal dnes prezident SR Andrej Kiska v Prezidentskom paláci v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Na stretnutí sa dohodli po zoznámení na pietnej spomienke pri oslobodení hlavného mesta. Prezident ocenil Bergerovej optimizmus voči dnešnej mládeži. Na reč prišla aj aktuálna hrozba extrémizmu. "Bola to sprcha, nie studená, ale ľadová, že sa nám fašisti do parlamentu dostali," povedala Bergerová.

 

"Dnes som mal možnosť porozprávať sa s jednou z mála žijúcich, aktívne zapojených pamätníkov Slovenského národného povstania. To sú ľudia, ktorí majú miesto v paláci, ktorých rád vidím a privítam," povedal Kiska. S Bergerovou sa rozprávali o zážitkoch, ale aj o dnešných mladých ľuďoch. "Najkrajšie bolo, že aj táto generácia našich najvzácnejších ľudí stále vidí medzi mladými optimizmus," dodal Kiska.

 

Bergerová sa pridala k povstaleckému oddielu Čapajeva ako 15-ročná. "Dostala som sa tam vďaka staršiemu bratovi, ktorý v roku 1939 odmietol bojovať proti bratom Poliakom," vysvetlila. Zo začiatku nosila partizánom zbrane a pomáhala so získavaním informácií.

 

Po menšom incidente s nemeckým vojakom ďalej pomáhala pri ošetrovaní bojovníkov. "Nemec ma nezbil, len trochu buchol a začal mi krvácať nos. Keď tú krv videla moja mama, nedala si nič vysvetliť, išla za vedúcim oddielu a povedala, že do terénu chodiť nebudem, pretože už má vo vojne dvoch synov," vysvetlila Bergerová.

 

Napriek pokročilému veku sa Anna Bergerová zapája aj dnes do osvety medzi mladými ľuďmi. Po voľbách sa zúčastnila aj protestu proti nacizmu. "Myslela som si, že na to zhromaždenie príde pár starých báb a chlapov, ale keď som videla tú krásnu mládež, tisíce ľudí s tými nápismi a heslami proti fašizmu, zapochodovala som si s nimi a na námestí som im ďakovala," skonštatovala Bergerová. Dôležité je podľa nej vzdelávanie a vysvetľovanie najmä na školách.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies