Kiska: Pri odvolávaní sudcov bude postupovať systémovo

NETKY.SK • 20 Apríl 2015, 14:54 • 2 min
Kiska: Pri odvolávaní sudcov bude postupovať systémovo

BRATISLAVA – Prezident Andrej Kiska chce postupovať systémovo v prípade sudcov, ktorí dovŕšili 65 rokov a môže ich podľa ústavy odvolať.

slovakia

left justify in out

Pre agentúru SITA to potvrdil prezidentov hovorca Roman Krpelan. Zdôraznil, že v tejto oblasti za roky vznikol neporiadok. Prezident už začal robiť konkrétne kroky a v krátkom čase o nich bude bližšie informovať, dodal Krpelan.

 

Prezident o tejto téme hovoril minulý týždeň s predsedníčkou Súdnej rady SR Janou Bajánkovou. Rada prezidentovi predložila zoznam 19 aktívnych sudcov, ktorí majú viac ako 65 rokov, všetci ale chcú ešte súdiť. Odvolanie sudcov nad 65 rokov by momentálne mohlo podľa predsedníčky súdnej rady spôsobiť veľké problémy pri rozhodovacej činnosti. Prílev nových sudcov do systému je totiž pozastavený vzhľadom na prebiehajúce bezpečnostné previerky. 

 

Na druhej strane strana Sloboda a Solidarita vyzvala prezidenta Kisku, aby bez zbytočného odkladu odvolal sudcov starších ako 65 rokov. Tímlíder SaS pre spravodlivosť Alojz Baránik upozornil, že takmer všetci najstarší sudcovia boli členmi komunistickej strany. Justíciu je podľa neho potrebné "čo najskôr očistiť od komunistických kádrov ako predpoklad jej širšej očisty a reformy." Podľa Baránika justícia potrebuje statočných sudcov, ktorí nepodľahnú politickému či korupčnému tlaku a ani ich neťažia kompromitujúce rozhodnutia z ich minulosti. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona