Kiska: Prezident sa musí opierať o autoritu, nie o kompetencie

NETKY.SK • 11 Jún 2014, 12:57 • 2 min
Kiska: Prezident sa musí opierať o autoritu, nie o kompetencie

BRATISLAVA - Prezident sa musí opierať o autoritu, nie o kompetencie, tvrdí v rozhovore pre agentúru SITA nastupujúci prezident SR Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

Svojho rivala z boja o prezidentské kreslo, predsedu vlády Roberta Fica označuje za partnera, s ktorým chce diskutovať o každom zásadnom zákone. Kiska tvrdí, že s politikmi v úzkom kontakte nie je. V poslednom období sa stretol s úradujúcim prezidentom SR Ivanom Gašparovičom, s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom a absolvoval stretnutie s premiérom Robertom Ficom. Po nedeľňajšej inaugurácii má pracovný obed s predsedom parlamentu Pavlom Paškom. Všetky stretnutia boli nevyhnutné napríklad aj preto, že hneď po inaugurácii, v pondelok 16. júna odcestuje na stretnutie prezidentov krajín Visegrádskej štvorky do Budapešti. "Pravdaže, plánujem v najbližšom období sa stretnúť so všetkými najvyššími ústavnými činiteľmi, ako aj s predsedami jednotlivých politických strán. V súčasnosti sa s nikým aktívne nestretávam, riešime hlavne praktické otázky, veci, ktoré sa týkajú najbližšieho obdobia. Mali sme a stále máme aktuálny problém Ukrajiny. Sú tu vnútrospoločenské otázky v justícii, o zmene ústavy a podobne. Tieto veci sme prediskutovali, rozoberali," povedal v rozhovore pre SITA Kiska.

 

"Nechystám sa robiť žiadnu revolúciu v zahraničnej politike. Myslím si, že z pohľadu zahraničnej politiky má Slovensko jasnú cestu, ktorou ide. Necítim tam žiadne hlboké turbulencie. Neočakávam, že by tu dochádzalo k tomu, aby medzi ministrom zahraničných vecí, premiérom, prezidentom mali zaznievať rôzne posolstvá," zdôraznil Kiska v odpovedi na otázku, ako sa zachová, ak bude musieť prezentovať stanoviská, ktoré sa nezhodujú s jeho osobnými postojmi. Dodáva, že Slovenská republika má "skúseného ministra zahraničných vecí, vo svete veľmi uznávaného". Pri každej zásadnej otázke sa preto radí. Keď podľa Kisku najvyšší ústavní činitelia podávajú rôzne posolstvá, stráca krajina dôveru na medzinárodnej scéne. "Preto pokladám za dôležité, aby sme si najskôr my, tu doma, za jedným stolom tieto názory utriasli, vydiskutovali, aby sme navonok vychádzali s rovnakými stanoviskami." 

 

Na vnútropolitickej úrovni sa chce Andrej Kiska zapájať do diskusie o novej legislatíve, zúčastňovať sa na rokovaniach vlády. "V prvom rade pokladám za dôležité rozprávať sa o zákone už pri jeho príprave - s premiérom, poprípade s príslušnými ministrami, aby sme si vysvetlili vzájomné postoje a názory. Som veľmi rád, že sme sa s premiérom dohodli na tom, že sa budeme pravidelne stretávať a pravidelne budeme o týchto veciach diskutovať. Je to priestor, aby sme si prípadné odlišné názory vydiskutovali medzi sebou, kto a prečo príslušný zákon presadzuje, aké sú k tomu dôvody. Nebudem sa pýtať len aké sú dôvody, ale aký má byť výsledok," priblížil svoju predstavu o ovplyvňovaní legislatívy v rozhovore pre SITA Andrej Kiska. Doplnil, že vyjadrovať sa chce závažným legislatívnym návrhom, napríklad k tým, čo ovplyvňujú zamestnanosť. Podľa Kisku je jeho nedávny rival v boji o prezidentské kreslo, premiér Robert Fico dnes už partnerom. "Predvolebný boj sa skončil a teraz musíme všetci, či ide o parlament, o vládu či o premiéra, ale aj o mňa ako prezidenta - spoločne uvažovať o tom, ako našu krajinu ťahať, ako ísť dopredu," tvrdí. 

 

Andrej Kiska nechce posilňovať kompetencie prezidenta SR. Prezident sa podľa jeho slov "musí opierať o autoritu, o to, že získal dôveru ľudí, že vláda a parlament budú vedieť, že za prezidentom stoja ľudia, že prezident stojí za ľuďmi".

 

Kompetencie hlavy štátu považuje za veľké. Nechce komentovať činnosť jeho predchodcov. "Viem, ako by som chcel pracovať. Pravdaže aj môj štýl práce sa bude meniť, hneď ako sa bližšie dostanem do styku s ministrami, premiérom, uvidím ako sa o veciach diskutuje, ako dokážem našej krajine aj ja pomôcť ako zvolený prezident". 

 

So svojimi názormi sa Kiska nechce deliť s verejnosťou len cez médiá. Už prvý týždeň v úrade prezidenta plánuje vycestovať do Kancelárie prezidenta SR v Banskej Bystrici a v Košiciach a do konca roka chce absolvovať stretnutia vo všetkých regiónoch Slovenska. Žiadosti o pomoc pritom dostáva stále a týkajú sa rôznych problémov. "Väčšinu žiadostí bude riešiť kancelária prezidenta, oddelenie styku s verejnosťou. Mám však jasnú požiadavku, aby sa ku mne na stôl dostali najpálčivejšie problémy, také, kde je potrebné, aby o tom prezident osobne vedel, aby som mal možnosť stretnúť sa s tými ľuďmi osobne," priblížil Kiska svoje predstavy o tom, ako chce odpovedať na prosby občanov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies