Kiska prevzal záštitu nad projektom Týždeň deťom s rakovinou, malým pacientom netreba zatajovať pravdu

NETKY.SK • 15 Február 2016, 12:49 • 2 min
Kiska prevzal záštitu nad projektom Týždeň deťom s rakovinou, malým pacientom netreba zatajovať pravdu

BRATISLAVA – Povedomie o živote s rakovinou treba podľa lekárov zvýšiť, musí sa o nej otvorene hovoriť aj s tými najmenšími. Poukazujú na to odborníci z detskej nemocnice na bratislavských Kramároch a nové rodičovské združenie Deťom s rakovinou. Ide o organizáciu, ktorá chce takýmto rodinám pomáhať.

slovakia

left justify in out

Takzvaný "Týždeň deťom s rakovinou" (15. – 20.2.) má malým pacientom odtajniť rozhovory o tomto ochorení. Lekári i rodičia chcú vnímanie tejto témy meniť aj prostredníctvom série podujatí na verejnosti. Nad projektom prevzal záštitu prezident SR Andrej Kiska. Ide o prvý ročník.

 

"Rodičia sa boja povedať deťom o rakovine pravdu. Treba to však zmeniť. Ak im nezatajujeme súvislosti, majú v nás väčšiu istotu," povedala dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Alexandra Kolenová, prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie (KDHaO) z Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave. Ročne ochorie na Slovensku na onkologické diagnózy asi 150 detí. Šanca na uzdravenie je podľa lekárov vysoká.

 

Počas týchto dní prídu deti do nemocnice navštíviť umelci, klauni, herci, športovci i vyliečené deti. Malých pacientov čaká napríklad stretnutie s Jánom Muchom, Robom Vittekom, Tomim Kidom Kovácsom. Navštíviť ich prídu herci Zuzana Šebová či Michal Kubovčík. Deti sa pôjdu pozrieť aj do Prezidentského paláca.

 

V utorok (16.2.) sa napríklad uskutoční spomienková slávnosť a benefičný koncert v Katedrále sv. Martina. Pozvaní sú rodičia, ktorých deti boj s rakovinou prehrali. Podujatie vyvrcholí v sobotu (20.2.) koncertom v jednom z bratislavských obchodných centier.

 

Detská nemocnica plánuje deťom s rakovinou liečbu uľahčiť, konkrétne opatrenia chce zavádzať postupne. "Ak to zdravotný stav dovolí, chceme, aby sa čo najviac pacientov liečilo doma. Na to potrebujeme zväčšiť a dobudovať priestor pre ambulantné podávanie liečby," spresnila Kolenová. Sestričky by tiež postupne mali začať robiť odbery v domácom prostredí. Domov podľa Kolenovej pozitívne vplýva na psychiku a to sa odrazí i na liečbe.

 

Pre hospitalizovaných pacientov chcú lekári zvýšiť i štandard liečby vybudovaním intermediárnej jednotky pre tie deti, ktoré sú najviac ohrozené a vyžadujú si špeciálne režimy sledovania a zvýšeného hygienického štandardu. "Budú to jednolôžkové izby, aby každá rodina bola so svojím dieťaťom sama," uviedla Kolenová. Štandardné izby pre adaptovaných pacientov by podľa nej boli jedno- až dvojlôžkové. Plány chcú finančne podporiť nová rodičovská organizácia i Liga proti rakovine.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies