Kiska: Prekládková stanica v Čiernej nad Tisou má budúcnosť

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 20:36 • 2 min
Kiska: Prekládková stanica v Čiernej nad Tisou má budúcnosť

ČIERNA NAD TISOU – Prekládková stanica v Čiernej nad Tisou má podľa prezidenta SR Andreja Kisku budúcnosť.

slovakia

left justify in out

„Prechádzali sme veľmi podrobne vývoj minulých rokov, ale aj ako by to mohlo vyzerať do budúcna. Ja som bol veľmi rád, že aj správy z U. S. Steel Košice, aj správy z iných organizácií, ktoré využívajú toto prekladisko, sú pozitívne,“ uviedol pre TASR počas návštevy spoločnosti ZSSK Cargo Čierna nad Tisou.

 

Prezident tiež poznamenal, že v minulosti pracovalo na stanici 6000 ľudí. Dnes ich je na prekladisku niečo vyše 1100. Dôvodom je podľa jeho slov automatizácia. „S primátorkou mesta sme rozprávali o tom, počíta s tým, že aj ďalší ľudia možno stadiaľto odídu. Ale je to potom práve o programe pomoci regiónom, kde tá nezamestnanosť je vysoká, ako je napríklad tento. Je dôležité už teraz uvažovať, aj keď ďalšia automatizácia príde, ako zabezpečiť prácu nielen v tomto meste, ale aj v tomto regióne,“ dodal.

 

Výstavba najväčšieho slovenského prekladiska tovaru v Čiernej nad Tisou sa začala v roku 1946, kedy bolo na základe vládneho uznesenia založené aj samotné mesto. Intenzívnejšie využitie stanice ovplyvnilo vybudovanie Východoslovenských železiarní v Košiciach, keď stúpla preprava železnej rudy. Dôležitým bol aj začiatok prevádzky ropovodu Družba.

 

V súčasnosti zaisťujú Východoslovenské prekladiská prekládku vyše 90 percent surovín a tovarov dovážaných na Slovensko po železničných tratiach z východnej Európy a Ázie. Cez železničný hraničný priechod Čierna nad Tisou – Čop a Užhorod – Maťovce je zabezpečovaný kompletný servis prekládky, ako aj styk s orgánmi štátnej správy konajúcimi v dovoze a vývoze tovarov a vozidiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies