VIDEO Kiska prehodnotil svoje rozhodnutie! Po rokoch vymenuje troch ústavných sudcov

NETKY.SK • 12 December 2017, 16:27 • 2 min
VIDEO Kiska prehodnotil svoje rozhodnutie! Po rokoch vymenuje troch ústavných sudcov

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska vymenuje vo štvrtok (14.12.) za ústavných sudcov Mojmíra Mamojku, Janu Laššákovú a Miroslava Ďuriša. Vyhlásil to dnes v Prezidentskom paláci v reakcii na rozhodnutie senátu Ústavného súdu SR, ktoré aj naďalej nepovažuje za šťastné riešenie. Tento spor sa ťahal tri roky.

slovakia

left justify in out

Kiska vo štvrtok vymenuje troch spomedzi kandidátov, ktorých parlament zvolil za ústavných sudcov. Budú nimi Jana Laššáková, Mojmír Mamojka a Miroslav Ďuriš.

Prvý senát ÚS SR 6. decembra rozhodol, že prezident Kiska musí vymenovať chýbajúcich troch ústavných sudcov zo siedmich kandidátov navrhnutých Národnou radou SR, ktorých v minulosti odmietol. Rozhodnutím o ich nevymenovaní prezident podľa verdiktu porušil ich základné práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok.

 

 

Premiér Fico prezidenta viac krát vyzval aby zmenil svoje stanovisko a prostredníctvom médii Kisku vyzval, aby vymenovanie prebehlo do Vianoc. "Zodpovedá za to, že dnes Ústavný súd nie je plne obsadený, že nemá šancu ÚS vybavovať agendu tak, ako by mal vybavovať," skonštatoval Fico, pričom mu nezabudol pripomenúť, že práve on je zodpovedný za chod ústavných orgánov v štáte. Ústavný súd, ktorý sa zaoberal vzniknutou situáciou, označil prezidentove konanie za protizákonné, keďže sudcov riadne zvolili v parlamente. Premiér v tejto súvislosti kritizoval opozíciu, najmä SaS, ktorej predstavitelia podľa neho priamo navádzajú prezidenta, aby nález nerešpektoval.

 

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko oceňuje rozhodnutie prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku vymenovať ústavných sudcov. Ako sa uvádza v jeho stanovisku, ktoré poskytol agentúre SITA, vidí to ako možnosť na začatie odborného dialógu o zlepšení podmienok výberu ústavných sudcov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona