Kiska: Pozývací list z augusta 1968 by mal byť súčasťou národných archívov

NETKY.SK • 23 August 2014, 09:34 • 2 min
Kiska: Pozývací list z augusta 1968 by mal byť súčasťou národných archívov

BRATISLAVA - Pozývací list, na základe ktorého vojská Varšavskej zmluvy vstúpili v auguste 1968 do Československa, by mal byť súčasťou našich národných archívov. Myslí si to prezident SR Andrej Kiska. Pri vhodnej príležitosti oň požiada. Pre TASR to uviedol prezidentov hovorca Peter Petrus.

slovakia

left justify in out

August '68 vníma hlava štátu ako jednu z najtemnejších udalostí našich novodobých dejín. "Armády piatich komunistických krajín, riadené z Moskvy, brutálne porušili medzinárodné právo. Prepadnutie našej vlasti si vyžiadalo desiatky mŕtvych a stovky zranených našich občanov," uviedol Kiska vo vyhlásení k výročiu okupácie.
      

Dôsledky augustovej invázie boli podľa prezidenta pre Slovensko tragické. "Veľa šikovných a vzdelaných ľudí nechcelo žiť v okupovanej krajine a odišlo do slobodného zahraničia. Tisíce ďalších vyhadzovali z práce a ich deťom bránili študovať. V období tzv. normalizácie sa po krajine rozšírili beznádej, odovzdanosť, pasivita, a žiaľ, aj udávanie svojich blízkych," zdôraznila hlava štátu.
      

Po celej tejto ére zostala podľa Kisku pachuť ľudských tragédií, zrady, poníženia, neslobody, ako aj obrovské škody na majetku a životnom prostredí. "Spomínajme na obete, nezabudnime na príčiny a dôsledky augustovej okupácie z roku 1968. Vážme si slobodu a nezávislosť, ktorú sme získali po páde komunistického režimu v roku 1989 a po odchode posledných okupantov v roku 1991," dodal prezident.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona