Kiska požiadal poslancov, aby zvážili napravenie Mečiarových amnestií

NETKY.SK • 21 November 2016, 13:00 • 2 min
Kiska požiadal poslancov, aby zvážili napravenie Mečiarových amnestií

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska požiadal poslancov Národnej rady (NR) SR o vecnú a ústretovú diskusiu o možnosti zrušiť rozhodnutia o takzvaných Mečiarových amnestiách. Informoval o tom dnes poradca prezidenta pre komunikáciu Roman Krpelan.

slovakia

left justify in out

Parlament sa bude návrhom na zrušenie Mečiarových amnestií zaoberať na nadchádzajúcej schôdzi. Zrušenie navrhuje opozícia na čele s Jánom Budajom (OĽaNO-NOVA). Ide o ústavný zákon, takže je potrebná podpora aspoň 90 poslancov. Aby návrh prešiel musela by sa spojiť opozícia s koalíciou.

 

"Nedávny odchod prezidenta SR Michala Kováča nám všetkým pripomenul politický a osobný zápas o budúcnosť Slovenska, ktorý viedol s vtedajšou vládnou mocou. Pripomenul nám obete tohto boja a nevyriešený dlh, ktorý ako krajina máme," zdôraznil prezident, ktorý sa na poslancov obrátil listom.

 

Hlava štátu poukázala, že amnestované a nepotrestané boli "také závažné zločiny, ako zavlečenie syna prezidenta SR a vražda občana nášho štátu zosnovaná a vykonaná štátnym aparátom". Rovnako podľa prezidenta zostalo nepotrestané "pošliapanie ústavného práva občanov zúčastniť sa na referende".

 

Podľa Kisku je potrebné ústavne vytvoriť predpoklady, aby sa nebránilo potrestaniu zločincov "a aby sme mohli obete ich zločinov účinne odškodniť". Prezident SR nemá právo ústavodarnej a zákonodarnej iniciatívy. Nemôže ani svojimi rozhodnutiami udelené amnestie spätne zrušiť.

 

"Cítim však povinnosť požiadať vás aspoň takouto formou, aby ste ako priamo volení reprezentanti občanov v našom jedinom ústavodarnom orgáne zvážili možnosť otvoriť v tejto veci cestu k potrestaniu zločinu, náprave krívd a odstráneniu nespravodlivosti," uviedol prezident Kiska. Zdôraznil, že to "dlhujeme sami sebe, právnemu štátu, úsiliu obnoviť dôveru v spravodlivosť v našej krajine".

 

O zrušenie amnestií sa neúspešne roky pokúšalo KDH, ktoré malo podporu v opozícii. Chýbala však podpora vládneho Smeru-SD. Jeho predseda Robert Fico síce tvrdí, že tieto amnestie sú amorálne, sú však podľa neho z právneho hľadiska nezrušiteľné. Pokusy o zrušenie amnestií prichádzajú opäť. Fico si naďalej myslí, že ich zrušenie Národnou radou SR nemožno právne akceptovať. Smer-SD je však podľa neho ochotný podporiť ich morálne odsúdenie prostredníctvom deklarácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona