Kiska požiada parlament o zvolenie kandidáta na sudcu ÚS

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 10:01 • 2 min
Kiska požiada parlament o zvolenie kandidáta na sudcu ÚS

BRATISLAVA - Ústavný súd sa dvoch chýbajúcich sudcov tak skoro nedočká. Príbeh nevymenovaných kandidátov do tejto funkcie prezident Andrej Kiska neukončí. Podľa informácií internetovej stránky Pravdy požiada parlament o novú voľbu jedného kandidáta na ústavného sudcu.

slovakia

left justify in out

Zo šiestich parlamentom zvolených kandidátov vymenoval Kiska vlani len jednu sudkyňu Janu Baricovú. Ostatní piati nespĺňali podľa neho podstatnú podmienku, ktorou je dlhodobá a sústavná práca, ktorá by ukazovala, že chcú byť ústavnými sudcami. Všetci sa sťažovali na Ústavnom súde SR. Ten v marci rozhodol pri troch kandidátoch, že prezident porušil ich práva a prikázal prezidentovi konať. Ďalší dvaja svoje sťažnosti stiahli.

 

Odborníci na ústavné právo sa nevedia dohodnúť, či teraz je kandidátov päť alebo len traja, po tom, čo v polovici júna Imrich Volkai a Ján Bernát svoje sťažnosti na ich nevymenovanie na Ústavnom súde SR stiahli, pripomína Pravda. Prezident sa podľa denníka prikláňa k tomu, že má k dispozícii troch. Preto sa plánuje obrátiť na predsedu parlamentu Petra Pellegriniho, aby vyhlásil voľbu na jedno miesto. Zo štyroch kandidátov, čiže z dvojnásobného počtu, by si mal vybrať dvoch.

 

Ako sa parlament s Kiskovou požiadavkou na voľbu vyrovná, nie je známe. „Národná rada nemá k dispozícii oficiálne stanovisko prezidenta. Vyjadrí sa, až keď ho oficiálne dostane,“ reagoval pre Pravdu šéf tlačového oddelenia Martin Dorčák. Už po stiahnutí sťažnosti dvoch sťažovateľov však parlament avizoval, že neexistuje rozhodnutie Ústavného súdu SR, ktoré by opodstatňovalo začatie novej voľby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies