Kiska poveril vedením veľvyslanectva v Pekingu Dušana Bellu

NETKY.SK • 8 Február 2017, 12:16 • 2 min
Kiska poveril vedením veľvyslanectva v Pekingu Dušana Bellu

BRATISLAVA – Prezident SR Andrej Kiska dnes poveril Dušana Bellu vedením diplomatickej misie SR v Číne. Slovensko tak bude mať v Pekingu po takmer roku opäť svojho veľvyslanca, ktorý bude zároveň veľvyslancom i pre Mongolsko.

slovakia

left justify in out

V prvom rade by sa chcel zamerať okrem obnovenia politického dialógu i na ekonomickú spoluprácu. "Mojím prioritným zameraním bude obnoviť politický dialóg, ktorý bol určitým spôsobom oslabený. Samozrejme, v Číne platí, že úroveň politického dialógu je veľmi previazaná. Je tam vyložene priama väzba s dynamikou ekonomickej spolupráce, ktorá bude tiež mojím prioritným zameraním," uviedol pre TASR Dušan Bella.

 

V ekonomickej oblasti by rád zastavil prepad slovenského exportu do Číny, ktorý v roku 2015 poklesol o 26 percent. Taktiež by chcel prispieť k prílevu čínskych investícií na Slovensko a podporiť cestovný ruch. "To znamená robiť propagáciu Slovenska, aby Číňania čoraz viac chodili k nám," povedal Bella.

 

Posledným veľvyslancom v Číne bol dlhoročný kariérny diplomat 59-ročný Vladimír Jakabčin, ktorý vo februári minulého roka náhle zomrel počas výkonu pracovných povinností. Prezident Andrej Kiska ho poveril vedením veľvyslanectva v decembri 2015. 

 

Vo februári minulého roka mu minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák udelil Zlatú plaketu ministra in memoriam, ktorú za neho prevzala manželka Oľga Jakabčinová. Minister mu ju udelil za jeho celoživotné zásluhy a významný prínos pre slovenskú diplomaciu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies