Kiska povedie slovenskú delegáciu na Valnom zhromaždení OSN

NETKY.SK • 25 Júl 2014, 14:14 • 2 min
Kiska povedie slovenskú delegáciu na Valnom zhromaždení OSN

BRATISLAVA - Slovenskú delegáciu na úvodnej oficiálnej časti zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku v septembri povedie prezident Andrej Kiska. Jeho zástupcami budú minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a stály predstaviteľ SR pri OSN v New Yorku František Ružička. Vyplýva to z materiálu, ktorý do pripomienkového konania predložil rezort diplomacie.

slovakia

left justify in out

Na úvodnej časti by mali byť prítomní najvyšší štátni predstavitelia všetkých 193 členských štátov OSN. Zasadnutie začne 16. septembra, jeho hlavná časť sa bude konať od 23. septembra do konca roka. Hlavnou témou bude rozvojová agenda po roku 2015. Do predbežného programu je zaradených 170 bodov, ktoré pokrývajú celé spektrum globálnych otázok týkajúcich sa zachovávania medzinárodného mieru a bezpečnosti, dodržiavania ľudských práv, sociálno-ekonomických a environmentálnych otázok a posilnenia organizácie.

 

"Všeobecná rozprava na úvod valného zhromaždenia (24. septembra až 3. októbra) predstavuje jedinečnú príležitosť pre najvyšších ústavných činiteľov všetkých krajín sveta osobne sa stretnúť, prerokovať aktuálne medzinárodné problémy a prezentovať politické vízie ďalšieho smerovania medzinárodného spoločenstva s centrálnou úlohou OSN," konštatuje rezort diplomacie.

 

Zároveň pôjde o dobrú príležitosť na pokračovanie intenzívnej kampane na získanie podpory členských krajín pre slovenskú kandidatúru do Rady OSN pre ľudské práva na funkčné obdobie 2018 až 2020. Voľby vo Valnom zhromaždení OSN budú roku 2017.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona