Kiska poslal nemeckému kolegovi pre úmrtie Helmuta Schmidta sústrastný telegram

NETKY.SK • 11 November 2015, 15:22 • 2 min
Kiska poslal nemeckému kolegovi pre úmrtie Helmuta Schmidta sústrastný telegram

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska poslal nemeckému prezidentovi Joachimovi Gauckovi sústrastný telegram v súvislosti s úmrtím bývalého spolkového kancelára Helmuta Schmidta. Informovala o tom Elena Bianchi z tlačového odboru Kancelárie prezidenta SR.

slovakia

left justify in out

"Odišiel výnimočný človek, rešpektovaný štátnik a presvedčený podporovateľ európskej integrácie, ktorého múdrosť, politická odvaha a autorita sú vzorom nielen pre generácie nemeckých občanov, ale aj pre nás všetkých," uviedol Kiska v telegrame, v ktorom aj v mene občanov SR vyjadril úprimnú sústrasť smútiacej rodine ako aj všetkým obyvateľom Nemecka.
Bývalý západonemecký spolkový kancelár zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Helmut Schmidt zomrel v utorok 10. novembra vo veku 96 rokov. Osem rokov viedol krajinu počas vrcholiacej studenej vojny.

 

Funkciu kancelára zastával v rokoch 1974 až 1982, keď vtedajšie Západné Nemecko čelilo vlne teroristických útokov. Neskôr položil základy pre zavedenie eura. Jeho zdravotný stav sa po septembrovej hospitalizácii, úspešnom chirurgickom zákroku a dočasnom zlepšení v uplynulých dňoch dramaticky zhoršil. Špecialisti Schmidtovi odstránili pri zákroku krvnú zrazeninu, ktorá predtým upchala cievu na jeho pravej dolnej končatine. Politik napriek svojmu zhoršujúcemu sa zdraviu zostal vášnivým fajčiarom aj v pokročilom veku. Napriek zákazu fajčenia vo verejných priestoroch si Schmidt ako mimoriadne populárny a stále spoločensky angažovaný občan mohol zapáliť aj počas naživo vysielaných televíznych interview.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona