Kiska ponúkol Ukrajine pomoc s reformami

NETKY.SK • 21 Máj 2015, 10:50 • 2 min
Kiska ponúkol Ukrajine pomoc s reformami

BRATISLAVA - Otázka, ako môže Slovensko ďalej pomáhať Ukrajine, bola jednou z hlavných tém oficiálnej návštevy prezidenta Andreja Kisku na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Kiska sa v stredu v Kyjeve stretol s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom a na programe mal aj rokovania s premiérom Arsenijom Jaceňukom a predsedom Najvyššej rady Ukrajiny Volodymyrom Grojsmanom. Ako je uvedené na stránke prezidenta, ešte predtým položil veniec k Hrobu neznámeho vojaka v Parku večnej slávy a zapálil sviečku pri Národnom pamätníku obetiam hladomoru.

 

Kiska pripomenul, že keď bol na návšteve Ukrajiny naposledy "ľudia volali po demokracii na uliciach, bojovali za svoju slobodu na východe krajiny. Aj dnes Ukrajina bojuje za svoju slobodu, nezávislosť," vyjadrila sa hlava štátu. "Potvrdil som, že Slovensko nikdy neuzná nelegálnu anexiu Krymu, že nikdy nebude akceptovať politické, vojenské ani ekonomické zasahovanie do ukrajinskej suverenity,“ povedal Kiska po stretnutí s ukrajinským prezidentom.

 

Slovenský prezident na návšteve takisto vyjadril presvedčenie, že ukrajinský konflikt nemá "vojenské riešenie". Podľa neho je jedinou cestou vôľa dodržiavať dohody a hľadať mierové riešenie. "Aj keď som si vedomý čiastočného zlepšenia situácie, musím žiaľ povedať, aj na základe rokovania s prezidentom Porošenkom, že mier zatiaľ definitívne nevyhral,“ povedal Kiska. Ako sa uvádza na stránke, prezident zatiaľ nevidí priestor na zrušenie alebo zmiernenie sankcií proti Rusku. Ich budúcnosť podľa neho závisí od plnenia Minských dohôd.

 

Kiska sa počas rokovaní pýtal na naštartovanie reforiem, boj s korupciou a európske ambície Ukrajiny. „Vidím snahu, odhodlanie aj veľký kus politickej odvahy bojovať proti korupcii, naštartovať reformy. Samozrejme, existujú rezervy, oblasti, kde bude treba robiť viac. Dôležité však je, že vedenie tejto krajiny to myslí s reformami vážne“. Prezident ponúkol Ukrajine slovenskú expertízu a skúsenosti s reformami. Do Kyjeva prišiel symbolicky odovzdať pomoc obyvateľom oblastí postihnutých konfliktom a detskému oddeleniu na Inštitúte onkológie.

 

Na návšteve Ukrajiny Kisku sprevádza minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Ten navštívil centrálu Osobitnej monitorovacej misie OBSE na Ukrajine a stretol sa s jej šéfom Ertugrulom Apakanom. Misia dohliada na dodržiavanie mierových dohôd v konfliktných oblastiach na východe Ukrajiny. Slovensko osobitnú pozorovateľskú misiu na Ukrajine podporilo už v začiatkoch jej činnosti vyslaním šiestich slovenských pozorovateľov a dobrovoľným finančným príspevkom.

 

„Jediné riešenie konfliktu na Ukrajine je mierovou cestou a základné východisko pri tom predstavujú Minské dohody. Tie musia byť plne rešpektované, implementované a dodržiavané. To znamená - zastavenie bojov a stiahnutie ťažkej vojenskej techniky ako prvotný predpoklad deeskalácie. A práve tu zohráva dôležitú úlohu pozorovateľská misia OBSE,“ zdôraznil šéf diplomacie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona