Kiska pôjde tento týždeň domov do Popradu autom

NETKY.SK • 6 Apríl 2017, 16:56 • 2 min
Kiska pôjde tento týždeň domov do Popradu autom

BRATISLAVA – Prezident SR Andrej Kiska pôjde tento týždeň domov do Popradu autom. Nevyužije vládnu letku ako doteraz. Potvrdil to dnes novinárom.

slovakia

left justify in out

"Tak ako som povedal, nemám žiaden problém obmedziť využívanie vládnej letky," uviedol. Opäť informoval, že tak, ako na začiatku svojho pôsobenia rešpektoval žiadosť ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), aby využíval vládnu letku, teraz jeho odporúčanie opäť rešpektuje a lety obmedzí.

 

Kiskovi je ľúto, že Kaliňák "v sebe nenašiel odvahu, nepostavil sa pred verejnosť a nepovedal, ako to skutočne bolo". Nedávno povedal, že ho mrzí, "ak takýto človek stojí na čele ministerstva vnútra". Kisku o obmedzenie využívania vládnej letky požiadali aj poslanci v parlamente. Má ich využívať na cesty súvisiace s výkonom jeho ústavnej funkcie, vyplýva z uznesenia, za ktoré nedávno hlasovalo 92 členov snemovne.

 

Uznesenie prišlo po tom, ako Kaliňák v pléne informoval, že od 1. januára 2015 do 24. marca 2017 lietadlá letky ministerstva vnútra vykonali 880 letov na palube s ústavnými činiteľmi. Z tohto počtu prezident Kiska vykonal 454 letov, premiér Robert Fico (Smer-SD) 183, predseda NR SR 66 a ostatní ústavní činitelia 178 letov.

 

Lety, ktoré nesúviseli s výkonom funkcií, boli vykonané na žiadosť Kisku, čo bolo 319 letov z a do Popradu, a na žiadosť Fica, čo boli štyri lety - z a do Prahy a do Košíc a späť. Kaliňák tiež uviedol, že Kiska neuhradil čiastku 789.525 eur. Ak by sa zarátali aj lety z roku 2014, spolu by to podľa Kaliňáka bolo 955.000 eur.

 

Kiska reagoval tým, že Úrad pre ochranu ústavných činiteľov mu na základe jeho žiadosti oznámil, že neexistuje rozdiel medzi súkromnou a služobnou cestou prezidenta, keďže je prezidentom 24 hodín, a tak je jeho úlohou ochraňovať ho po celý tento čas. Úrad mu podľa jeho slov odporučil, aby využíval namiesto súkromných liniek letku Ministerstva vnútra SR.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies