Kiska podporuje snahu zefektívňovať verejné výdavky

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 15:39 • 2 min
Kiska podporuje snahu zefektívňovať verejné výdavky

BRATISLAVA - Zavádzanie systému, v ktorom sa bude od štátnych inštitúcií vyžadovať čo najefektívnejšie využívanie verejných zdrojov, podporuje aj prezident SR Andrej Kiska. Vyhlásil to v stredu po stretnutí s ministrom financií Petrom Kažimírom.

slovakia

left justify in out

"Podporil som nedávnu výzvu ekonomických analytikov, aby štát vyžadoval za investované peniaze čo najvyššiu hodnotu pre ľudí, skutočné výsledky,“ povedal Kiska s tým, že minister financií ho ubezpečil, že práve na tento projekt sa už v rezorte vytvárajú silné kapacity. Prezident pritom uvítal, že jedným z prvých rezortov, ktorý by mal byť podrobený hĺbkovej analýze, bude ministerstvo zdravotníctva.

 

Dôsledná kontrola a efektívnosť narábania s verejnými financiami je podľa prezidenta dôležitá aj preto, že nová vládna koalícia sa po svojom sformovaní rozhodla posunúť termín dosiahnutia vyrovnaného rozpočtu z roku 2018 o dva roky. "Posunúť termín vyrovnaného rozpočtu na rok 2020 osobne nepovažujem za dobrú správu, lebo je to ústup z ambícií. O to dôležitejšia bude teraz kontrola verejných výdavkov,“ uviedol Kiska.

 

Minister financií Peter Kažimír po rokovaní s prezidentom zdôraznil, že jeho rezort bude naďalej pokračovať v dodržiavaní fiškálnej disciplíny, aby boli dodržané všetky pravidlá, ktoré vyplývajú z členstva Slovenska v eurozóne. S prezidentom sa bavil aj o pripravovanom programovom vyhlásení vlády, ktoré sa podľa neho postupne formuje, konkrétne informácie však zatiaľ neprezradil. "Mám dosť informácií a dosť pocitov, v zásade pozitívnych, ale asi pochopíte, že vás nemôžem informovať,“ dodal minister s tým, že programové vyhlásenie vlády by malo byť realitou už počas najbližších dní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona