Kiska: Podpísal zákon o zvýšení platu pre učiteľov

NETKY.SK • 29 Jún 2016, 15:17 • 2 min
Kiska: Podpísal zákon o zvýšení platu pre učiteľov

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska podpísal dva zákony, ktorými sa menia alebo dopĺňajú jednotlivé zákony.

slovakia

left justify in out

Ako informoval Tlačový odbor Kancelárie prezidenta SR, jedným z podpísaných zákonov je zákon o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, podľa ktorého sa platová tarifa pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od 1. septembra a následne od 1. januára 2018 za predpokladu realizácie zásadných vnútorných zmien v systéme výchovy a vzdelávania zvýši každoročne priemerne o šesť percent.

 

Na základe tohto zákona majú rásť aj platové tarify vysokoškolských učiteľov. O šesť percent im majú rásť platy rovnako od 1. septembra a následne každoročne od 1. januára 2018. Návrhom tohto zákona sa poslanci v parlamente zaoberali v skrátenom legislatívnom konaní 15. júna.

 

Ohrozené málotriedky a menšinové školy nezaniknú

 

Málotriedky, ale aj plnoorganizované školy (so všetkými ročníkmi od 1. po 9.) s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny, ktorým hrozil pre nízky počet žiakov od septembra zánik, budú fungovať ďalej. Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu školského zákona, ktorá udeľuje takýmto školám výnimku.

 

Podľa ministerstva školstva bolo potenciálne ohrozených 60 málotriedok (tri ZŠ v Bratislavskom kraji, 11 ZŠ v Trnavskom kraji, desať ZŠ v Nitrianskom kraji, sedem ZŠ v Banskobystrickom kraji, päť ZŠ v Košickom kraji, jedna ZŠ v Žilinskom kraji, dve ZŠ v Trenčianskom kraji a 21 ZŠ v Prešovskom kraji). Na pôde parlamentného školského výboru bol prijatý pozmeňujúci návrh, ktorý do výnimky zahŕňa aj 60 plnoorganizovaných škôl s vyučovacím jazykom maďarským, ktoré rovnako nedokážu splniť podmienku minimálneho počtu žiakov.

 

"Hoci školský zákon ustanovuje aj rôzne výnimky z minimálneho počtu žiakov v jednej triede, bez zákonnej garancie však tieto školy budú vystavené zániku, čo je z hľadiska zachovania identity národnostných menšín neprípustné. Plnoorganizované školy sú z hľadiska dlhodobého vývoja životaschopné," píše sa v odôvodnení.

 

Súčasný školský zákon vyžaduje od 1. septembra 2016 najmenej 11 žiakov v triede v prvom a 13 žiakov v druhom až štvrtom ročníku. Zavedenie minimálnych počtov súviselo s predpokladanými zmenami spôsobu financovania regionálneho školstva. Normatív sa mal odvodzovať od naplnenosti triedy.

 

Súčasný systém financovania je nastavený tak, že podporuje zachovanie málotriedok prostredníctvom zvýšeného normatívu. Podľa ministerstva školstva niektorým školám ani tento zvýšený normatív nepostačuje a ich zriaďovatelia žiadajú o dofinancovanie v rámci dohodovacieho konania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona