Kiska podpísal zákon o štátnom rozpočte na budúci rok

NETKY.SK • 16 December 2014, 12:49 • 2 min
Kiska podpísal zákon o štátnom rozpočte na budúci rok

BRATISLAVA - Deficit verejných financií má v budúcom roku dosiahnuť 2,29 % hrubého domáceho produktu (HDP). Klesne tak z tohtoročných očakávaných 2,9 %. Verejný dlh má ostať pod hranicou 55 % HDP. Vyplýva to zo zákona o štátnom rozpočte na budúci rok, ktorý podpísal prezident SR Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

Vláda si v prípade deficitu stanovila aj rezervu vo výške 0,2 % HDP na riziká makroekonomického vývoja. Dôvodom je totiž pokračujúci geopolitický konflikt, ktorý má vplyv aj na vývoj európskych ekonomík, ktoré sú kľúčovými obchodnými partnermi Slovenska.
     

Rezort financií musel v rozpočte nájsť prostriedky na viaceré nové opatrenia, ktoré začnú platiť od budúceho roka. Sú nimi zavedenie odvodovej odpočítateľnej položky na zdravotné odvody pre nízkopríjmových zamestnancov či navýšenie platov učiteľov a zamestnancov vo verejnej správe a štátnej službe. Taktiež vláda vyčlenila peniaze na rozšírenie kapacity predškolských zariadení, ako aj na zavedenie súbehu pomoci v hmotnej núdzi a mzdy. Zavedenie odvodovej úľavy si napríklad vyžiada náklady v objeme 150 miliónov eur.
     

V rámci schvaľovania štátneho rozpočtu v parlamente sa navýšili prostriedky pre viaceré kapitoly, napríklad Kanceláriu prezidenta SR, viac peňazí dostane aj rezort školstva, hospodárstva, práce, či zdravotníctva. Pôvodný vládny návrh deficitu na úrovni 1,98 % sa tak v parlamente zvýšil na 2,29 % HDP.
     

Vláda si pre budúci rok vytvorila rezervu aj v oblasti výberu daní. "Vytvárame si dodatočnú rezervu vo výške 300 miliónov eur na lepšie príjmy, najmä z dane z príjmov právnických a fyzických osôb, spotrebných daní aj dane z pridanej hodnoty," vyčíslil minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies