Kiska podpísal rozpočet na budúci rok, pýtal sa naň aj Kažimíra

NETKY.SK • 9 December 2015, 10:07 • 2 min
Kiska podpísal rozpočet na budúci rok, pýtal sa naň aj Kažimíra

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska podpísal v utorok (8.12.) zákon o štátnom rozpočte na rok 2016. Informovala o tom dnes kancelária hlavy štátu. Ešte pred podpisom prijal aj ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Toho požiadal o vysvetlenie okolností zvýšenia plánovaných príjmov rozpočtu počas rokovania v Národnej rade (NR) SR, ktoré nebolo založené na expertnom odhade Výboru pre daňové prognózy.

 

"Výdavky verejných financií sú vecou politických priorít vlády. Ale je dôležité, aby rozpočtovanie príjmov bolo založené na poctivých expertných prognózach toho, čo štát v budúcom roku čaká," zdôraznil v tejto súvislosti Kiska.

 

Minister financií hlavu štátu informoval o aktuálnom zlepšenom výbere daní v porovnaní s predchádzajúcimi septembrovými aj októbrovými odhadmi, ktoré by sa malo premietnuť aj do príjmov štátu v budúcom roku. "Po ubezpečení od ministra financií, že bude dodatočne schválené výdavky v budúcoročnom rozpočte viazať, kým nasledujúce prognózy daňových príjmov nepotvrdia zlepšený výber daní, sa prezident Kiska rozhodol zákon o štátnom rozpočte podpísať," dodala prezidentská kancelária.

 

Deficit verejných financií má v budúcom roku dosiahnuť úroveň 1,93 % hrubého domáceho produktu (HDP). V ďalších rokoch má postupne klesať, v roku 2017 má dosiahnuť úroveň 0,42 % a v roku 2018 sa očakáva vyrovnané hospodárenie štátu.

 

V absolútnej sume má schodok hospodárenia verejnej správy dosiahnuť na budúci rok 1,557 miliardy eur. Rozpočet taktiež predpokladá zníženie verejného dlhu na 52,1 % HDP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies