Kiska podpísal ratifikačnú listinu k zmluve s vesmírnou agentúrou

NETKY.SK • 15 Január 2016, 14:30 • 2 min
Kiska podpísal ratifikačnú listinu k zmluve s vesmírnou agentúrou

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska vo štvrtok 14. januára podpísal ratifikačnú listinu k Zmluve o európskom spolupracujúcom štáte medzi Slovenskou republikou a Európskou vesmírnou agentúrou.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom Elena Bianchi z tlačového odboru Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky.


Minister školstva Juraj Draxler podpísal s Karlheinzom Kreuzbergom z Európskej vesmírnej agentúry (ESA) zmluvu o európskom spolupracujúcom štáte ešte 16. februára 2015. Na základe členstva v Európskej vesmírnej agentúre je možné priame zapojenie slovenských výskumných a priemyselných kapacít do výskumných a vývojových programov ESA. Ako vo februári povedal Draxler, podpis zmluvy je zavŕšením procesu, keď sme sa do projektov vesmírnej agentúry zapájali ešte ako pridružený člen. Po podpísaní sme podľa Draxlera získali väčšie možnosti, ako sa podieľať na výskume. Členstvo v agentúre pre Slovensko znamená aj prístup k strategickým informáciám a cennému know-how v oblasti kozmických aktivít a vývoja satelitných služieb.


Európska vesmírna agentúra je medzivládna organizácia pre výskum vesmíru a rozvoj kozmických technológií. Jej cieľom je podporovať a propagovať využitie vesmíru koordinovaním aktivít v oblasti vesmírneho výskumu a technológií medzi štátmi, ktoré sú jej členmi alebo spolupracujú s ESA v rámci prístupových fáz, a to striktne na mierové účely. Slovensko v roku 2010 podpísalo s ESA základnú rámcovú Dohodu o spolupráci. Zástupcovia SR sa zúčastňujú na rokovaní rôznych expertných programových rád a komisií ESA v úlohe pozorovateľa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona