Kiska podpísal novelu zákona o osobitnom odvode

NETKY.SK • 8 December 2016, 17:34 • 2 min
Kiska podpísal novelu zákona o osobitnom odvode

BRATISLAVA - Dvojnásobný osobitný odvod pre regulované subjekty platný bez ďalšieho časového obmedzenia bude realitou.

slovakia

left justify in out

Prezident Andrej Kiska podpísal novelu zákona o osobitnom odvode, podľa ktorej sa od budúceho roka zdvojnásobí a postupne bude klesať na súčasnú úroveň. Sadzba sa bude po zdvojnásobení znižovať v dvoch krokoch od roku 2019 a od roku 2021. Zároveň poslanci rozhodli osobitný odvod ponechať v platnosti bez ďalšieho časového obmedzenia, kým podľa momentálne platného znenia mali regulované firmy poslednýkrát osobitný odvod uhrádzať za rok 2016.


Novela upravuje aj spôsob výpočtu osobitného odvodu. Po novom ho budú firmy platiť výhradne z príjmov, resp. výnosov z regulovanej činnosti. Ruší sa preto podmienka, že povinnosť odvodu sa vzťahuje na firmy, ktorých aspoň 50 % z celkových výnosov tvoria výnosy z regulovaných činností. Zároveň bude po novom platiť, že povinnosť platiť špeciálny odvod budú mať regulované firmy, ktorých hospodársky výsledok, resp. predpokladaný hospodársky výsledok bude minimálne 3 mil. eur. Osobitný odvod regulovaných firiem platí v súčasnosti na Slovensku asi 60 subjektov. Počas rokovania o návrhu v parlamente sa prijala aj zmena, že regulované subjekty budú musieť osobitný odvod platiť iba v prípade, že jeho výška presiahne 1 000 eur.


Napriek schváleniu parlamentom a podpisu prezidenta však osobitný odvod zrejme opäť skončí na súdoch. Energetický a průmyslový holding (EPH), ktorý na Slovensku vlastní viacero energetických spoločností, totiž už po schválení novely parlamentom avizoval, že sa bude snažiť súdnou cestou aj medzinárodnou arbitrážou tento osobitný odvod zrušiť, keďže podľa neho porušuje európske pravidlá. Firme sa nepáči, že vláda nedodržala svoj sľub z roku 2012, kedy po prijatí zákona o osobitnom odvode pre regulované subjekty sľúbila, že posledným obdobím, kedy budú musieť platiť regulované firmy túto nesystémovú daň, bude december tohto roku. Štát podľa EPH prijatím novely zákona o zdvojnásobení odvodu porušuje aj medzinárodné zmluvy o ochrane investícií, a to najmä v kľúčovej otázke takzvaných legitímnych očakávaní, kedy vláda priamo porušuje svoj predchádzajúci sľub.


Ministerstvo financií na tieto vyhlásenia reagovalo tvrdením, že za zákonom o osobitnom odvode regulovaných subjektov si stojí. Prostredníctvom hovorkyne Alexandry Gogovej rezort upozornil, že slovenskými súdmi legitimita zavedenia osobitného odvodu nebola spochybnená, resp. nebolo vyslovené porušenie ústavného princípu proporcionality zásahov verejnej moci do práv garantovaných ústavou. Opatrenie podľa ministerstva nebolo napadnuté ani z pohľadu medzinárodných záväzkov. Podľa rezortu financií naopak osobitný odvod predstavuje legitímny nástroj, ktorého cieľom je konsolidácia verejných financií.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies