Kiska: Podmienky na prechodný pobyt pre žiakov z tretích krajín budú prísnejšie, budú podmienené ich vekom

NETKY.SK • 23 Jún 2017, 11:28 • 2 min
Kiska: Podmienky na prechodný pobyt pre žiakov z tretích krajín budú prísnejšie, budú podmienené ich vekom

BRATISLAVA - Podmienky pre udeľovanie prechodného pobytu na účel štúdia u stredoškolákov z tretích krajín sa sprísnia. Zmeny prináša novela zákona o pobyte cudzincov z dielne SNS, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska. Informoval o tom Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

slovakia

left justify in out

Udelenie prechodného pobytu na účel štúdia u žiakov stredných škôl (SŠ), ktorí sú občanmi tretích krajín, bude podmienené ich vekom. Po novom žiak dennej formy stredoškolského štúdia bude môcť dostať prechodný pobyt, ak má menej ako 20 rokov. V prípade žiaka nadstavbového, kvalifikačného, špecializovaného alebo vyššieho odborného štúdia je hranica 23 rokov.

 

Na získanie prechodného pobytu už nebude stačiť samotné štúdium na jazykovej škole na Slovensku. Bude však možné za určitých podmienok udeliť štátnemu príslušníkovi tretej krajiny národné vízum. Nemalo by však byť možné získať dlhodobý pobyt. "Dĺžka platnosti udeleného národného víza sa bude odvíjať od dĺžky jazykového kurzu, pričom nesmie presiahnuť jeden rok," píše sa v novele.

 

Platnosť tohto víza v príslušnom školskom roku bude najviac do 31. júla. "Tým sa umožní štátnemu príslušníkovi tretej krajiny zotrvanie na území SR o jeden mesiac viac, ako trvá školské vyučovanie v príslušnom školskom roku," vysvetlila Eva Smolíková z SNS.

 

Zmenami chcú národniari zabrániť zneužívaniu povolenia prechodného pobytu dospelými osobami aj na iné účely, ktoré súvisia napríklad s nelegálnou prácou alebo s migráciou štátnych príslušníkov tretích krajín, ktoré predstavujú bezpečnostné riziko.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona