Kiska: Podmienky čerpania grantov pre vývoj sa zjednodušia

NETKY.SK • 8 Júl 2014, 16:50 • 2 min
Kiska: Podmienky čerpania grantov pre vývoj sa zjednodušia

BRATISLAVA - Systém posudzovania žiadostí o poskytnutie grantov na riešenie projektov výskumu a vývoja, o ktoré sa žiadatelia uchádzajú na základe verejných výziev, sa zjednoduší.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z novely zákona o organizácii štátnej podpory výskumu a vývoja, ktorú dnes podpísal prezident Andrej Kiska. Agentúru SITA informovala Elena Bianchi z Tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR. Parlament zákon schválil 1. júla, právna norma vstúpi do platnosti 1. augusta. Žiadatelia o granty po novom budú mať 14-dňovú lehotu, počas ktorej budú môcť odstrániť prípadné technické nedostatky žiadosti.

 

Novela, ktorú predložili poslanci za Smer-SD Ľubomír Petrák, Mojmír Mamojka a Ľubica Rošková, sa vzťahuje napríklad na posudzovanie žiadostí podaných na základe verejných výziev Agentúry na podporu výskumu a vývoja (APVV), ktorá je hlavnou grantovou agentúrou pre výskum a vývoj v SR. Podľa terajšej legislatívy sa v prvej fáze hodnotia podané žiadosti na základe technických a formálnych náležitostí, pričom pravidlá sú nastavené tak, že poskytovateľ automaticky vyradí všetky žiadosti, ktoré nesplnia tieto technické podmienky. "Táto úprava sa v praxi javí ako príliš prísna. Tým, že sa žiadateľovi neumožňuje opraviť prípadné technické nedostatky žiadosti, hrozí, že v rámci verejných výziev budú zbytočne vyraďované projekty, ktoré ponúkajú kvalitné výskumné a vývojové riešenia, ale podľa platnej legislatívy musia byť z hodnotenia automaticky vyradené," vysvetľujú poslanci za Smer-SD. Preto v novele navrhujú v rámci posudzovania splnenia technických podmienok zaviesť štandardnú 14-dňovú lehotu, počas ktorej sa umožní žiadateľom odstrániť prípadné technické nedostatky žiadosti. Žiadosť o grant tak vyradia až vtedy, keď žiadateľ neodstráni nedostatky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies