Kiska podľa Odborového zväzu justície podporuje ich požiadavky

NETKY.SK • 11 Február 2015, 16:32 • 2 min
Kiska podľa Odborového zväzu justície podporuje ich požiadavky

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska podporuje požiadavky justičných zamestnancov, ktorí budú na budúci týždeň štrajkovať.

slovakia

left justify in out

Po stretnutí s hlavou štátu to vyhlásila predsedníčka Odborového zväzu justície Marta Božková. „Prezidentovi sme objasnili naše požiadavky, vysvetlili sme mu, ako funguje súd, ako pracujú vyšší súdni úradníci, asistentky, tajomníci. Prisľúbil nám, že sa bude snažiť spojiť sa s ministrom spravodlivosti a rokovať o týchto veciach,“ dodala. Prezidentov hovorca Roman Krpelan po stretnutí odborárov s Kiskom doplnil, že hlava štátu považuje súdnictvo za jednu zo svojich priorít. „Preto je presvedčený, že štát musí zabezpečiť primerané pracovné podmienky nielen sudcom, ale všetkým zamestnancom justície“.

 

Do štrajku sa zapojí priemerne 98 percent zamestnancov okresných a krajských súdov. Ide predovšetkým o asistentky sudcov, zamestnancov podateľní a infocentier, ktorí v deň štrajku neprídu do práce. Časť štrajkujúcich zamestnancov príde na protestné zhromaždenie do Bratislavy. Na súdoch budú v deň štrajku iba sudcovia, ktorí podľa ústavy nemajú právo na štrajk, a vedenie súdov. Presný termín štrajku oznámia justiční odborári tri dni pred jeho konaním. 

Justiční odborári budú štrajkovať za štyri požiadavky – zvýšenie rozpočtu ministerstva spravodlivosti minimálne o 25 percent, zabezpečenie materiálno-personálneho a ekonomického chodu súdov, okamžité prijatie osobitného zákona o postavení zamestnancov v justícii a zlepšenie sociálno-ekonomickej situácie zamestnancov justície. Podporu týmto požiadavkám vyslovilo aj Združenie sudcov Slovenska, Združenie Za otvorenú justíciu, Súdna rada SR, ako aj sudcovské rady pri súdoch. Minister spravodlivosti Tomáš Borec vníma vyhlásený štrajk ako uplatnenie ústavného práva, ktoré rešpektuje. 

Predsedníčka Odborového zväzu justície Marta Božková zdôraznila, že pôjde o výstražný štrajk. O ďalšom postupe odborári rozhodnú podľa výsledku rokovaní medzi ministrom spravodlivosti Tomášom Borecom a ministrom financií Petrom Kažimírom o zvýšení tohtoročného rozpočtu pre rezort spravodlivosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies